Η λίστα ιστολογίων μου

16/11/18

Ο "Σφυγμός" της Αγοράς Ηλεκτρισμού - από το allazorevma.gr

Το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, στην προσπάθεια να καλύψει το κενό της έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρισμού, καταγράφει συνεχώς από την έναρξη λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2015 τις τιμές. Το παρατηρητήριο τιμών του allazorevma.gr "πιάνει τον σφυγμό" της αγοράς δίνοντας απάντηση σε δύο σημαντικά  ερωτήματα σχετικά με την υγεία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το πρώτο ερώτημα είναι: Πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει σήμερα ένας καταναλωτής τον χρόνο αν αλλάξει πάροχο και μεταφερθεί από τον ακριβότερο στον φθηνότερο; Πόση είναι η εξοικονόμηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο την ίδια ημερομηνία;  Η απάντηση για ένα οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 4,500 κιλοβατώρες τον χρόνο είναι 52 ευρώ. Πέρυσι τον ίδιο καιρό, η εξοικονόμηση ήταν 48 ευρώ. Αν ο καταναλωτής (με 4,500 κιλοβατώρες) έχει νυκτερινό μπορεί σήμερα να εξοικονομήσει 48 ευρώ, ενώ πέρυσι εξοικονομούσε 38 ευρώ.  Η έστω και μικρή ανοδική πορεία του οφέλους είναι δείγμα ότι η αγορά έγινε πιο ανταγωνιστική - καλός οιωνός.

Το δεύτερο ερώτημα είναι: Με την υπόθεση ότι ο καταναλωτής επιλέγει τον φθηνότερο στην αγορά πόση είναι η αναμενόμενη δαπάνη του (για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου) σήμερα και πόση ήταν πριν ένα χρόνο ακριβώς; Η απάντηση για ένα καταναλωτή με 4,500 κιλοβατώρες τον χρόνο είναι: Δαπάνη 362 ευρώ σήμερα έναντι 367 πέρσι - μια μικρή μείωση του 1,3%. Αν όμως μέρος των 4,500 είναι νυκτερινό, τότε η δαπάνη σήμερα είναι 343 ενώ πέρσι ήταν 353 ευρώ - 10% μείωση.  Οι τιμές στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου συνεπώς μειώθηκαν μέσα στην τελευταία χρονιά και το γεγονός το εκμεταλλεύτηκαν οι περίπου 200,000 καταναλωτές που στο μεταξύ άλλαξαν πάροχο.
  
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος της εικόνας και βασίζονται σε συγκεκριμένη διαδικασία τιμοληψίας και επεξεργασίας (που είναι διαθέσιμη αν ζητηθεί). Θεωρούμε ότι αποτελούν την σωστή βάση για την αποτύπωση των εξελίξεων στην αγορά. Γιατί, ο καθένας έχει δικαίωμα στην δική του γνώμη αλλά όχι τα δικά του δεδομένα - όπως είχε πεί ένας επιφανής αμερικανός γερουσιαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου