Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ναι έχουμε και τέτοιο!) δημοσιεύει τα στατιστικά της αγοράς ηλεκτρισμού κάθε μήνα. Έχουμε λοιπόν με την έκθεση του Ιανουαρίου 2019 στην διάθεση μας τα στοιχεία για το 2018. Λοιπόν δεν θα το πιστέψετε αλλά το 2018 καταναλώσαμε λιγότερο ρεύμα από ότι το 2017 - περίπου 1,4% λιγότερο. Αυτό είναι κάπως αναπάντεχο, καθώς το 2018 ήταν χρονιά με θετικό πρόσημο στην οικονομική δραστηριότητα. Σε αντίθεση με το 2017 κατά το οποίο είχαμε ακριβώς τα αντίθετα. Αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος κατά περίπου 3% (σε σχέση με το 2016) με αμελητέα αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε το 2018 την αποδοτικότητα στη χρήση του ηλεκτρισμού, Η αλλιώς μαθαίνουμε σιγά-σιγά να ζούμε με λιγότερο ρεύμα!
Από την πλευρά της παραγωγής αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο τελευταία χρόνια (2017-2018) όπως και παλιότερα, η χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό περίπου 12% της συνολικής ζήτησης. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 55%. Οι ιδιώτες παραγωγοί που έχουν εργοστάσια φυσικού αερίου καλύπτουν το 15% της ζήτησης. Μεγαλύτερο ποσοστό - γύρω στο 18% - παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ιδιοκτησίας επίσης ιδιωτών στην συντριπτική τους πλειοψηφία).
Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στη παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα είναι ο χαμηλός βαθμός χρησιμοποίησης του εγκατεστημένου δυναμικού - στα επίπεδα του 30%. Έχουμε κτίσει (και πληρώσει!) εργοστάσια δυναμικότητος 17 Γιγαβάτ για να παράγουμε μόνο 44 Τεραβατώρες τον χρόνο. Και την ίδια στιγμή κάνουμε εισαγωγές! Που οφείλεται αυτό; Κυρίως στις ΑΠΕ που με συντελεστές χρησιμοποίησης από 20% για τα φωτοβολταϊκά έως 30% για τις ανεμογεννήτριες κατεβάζουν τον μέσο όρο. Αυτό σημαίνει εκ πρώτης όψεως ότι μας περισσεύουν εργοστάσια και πρέπει να κλείσουμε μερικά από αυτά. Πράγματι υπάρχει κάποια συναίνεση να κλείσουμε τα λιγνιτικά. Αλλά τι θα κάνουμε τις κρύες γιορταστικές νύχτες του Δεκεμβρίου που ήλιος δεν υπάρχει και ο άνεμος μπορεί να μη φυσάει; Ευτυχώς που όπως φαίνεται από τα στατιστικά του 2018 έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε χωρίς ρεύμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου