Η λίστα ιστολογίων μου

6/1/19

Συμφέρει την ΔΕΗ να ... Πληρώσει για να Απαλλαγεί από τα Λιγνιτικά;

Η ΔΕΗ είναι στην διαδικασία (που από ότι ακούγεται δεν πάει και πολύ καλά) να πωλήσει δύο λιγνιτικά εργοστάσια ώστε να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση της στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποστηρίζουμε ότι συμφέρει την ΔΕΗ να "πωλήσει" τα λιγνιτικά αυτά εργοστάσια ακόμα και αν χρειαστεί να .... πληρώσει τους αγοραστές. Ακόμα καλύτερα, η πώληση αυτή συμβαίνει να είναι  καλύτερη και για το κοινωνικό σύνολο. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την λογική.

Αν η ΔΕΗ αποδεσμευτεί με οποιονδήποτε τρόπο από τα λιγνιτικά αυτά εργοστάσια, η Επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι δεν θα επιμείνει στην συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια την ΔΕΗ κοστίζουν στην επιχείριση ποσά της τάξεως των 100 εκατομμυρίων τον χρόνο. Αν συνεπώς η ΔΕΗ απαλλαγεί από τα ΝΟΜΕ για τα επόμενα (ας πούμε 3) χρόνια, θα ήταν ορθολογικό και συμφέρον να πληρώσει έως και 300 εκατομμύρια στον αγοραστή (Ίσως κάτι λιγότερο σε παρούσα αξία!) 

Η πώληση αυτή θα ήταν ωφέλιμη και για το κοινωνικό σύνολο, γιατί για να πωληθούν τα λιγνιτικά σε καλύτερη τιμή η Διοίκηση της ΔΕΗ ζητάει την άδεια από την Επιτροπή να πληρώνονται Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) οι προς πώληση μονάδες. Να πληρώνονται δηλαδή ακόμα και όταν κάθονται χωρίς να λειτουργούν. Τα ΑΔΙ τα πληρώνει ο καταναλωτής  και είναι αμφιβόλου χρησιμότητας. (Να σημειωθεί ότι καταργήθηκαν αμέσως και για όλους χωρίς πολλές συζητήσεις με την έλευση της Τρόικας. Από τότε γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες να επανέλθουν) 

Κατανοούμε ότι θα είναι επικοινωνιακά δύσκολο να προχωρήσει ΔΕΗ σε μια τέτοια κίνηση. Αλλά "ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται", Οι διοικήσεις είναι εκεί για να παίρνουν τις πραγματικά δύσκολες αποφάσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος - άλλωστε ειδικά τώρα με το Υπερταμείο δεν επηρεάζονται από βραχυχρόνιες πολιτικές σκοπιμότητες  - σωστά;

ΥΓ. Ας σημειωθεί ότι μια τέτοια απόφαση θα ακουγόταν λογική και στην Επιτροπή δεδομένου ότι η Vattenfall στη Γερμανία πούλησε σχετικά πρόσφατα τα λιγνιτικά της με ζημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου