Η λίστα ιστολογίων μου

16/10/21

Η Ενεργειακή Κρίση Αλλού

Είναι χρήσιμο να συγκρίνει κανείς τις επιπτώσεις και την αντίδραση στην κρίση μεταξύ ευρωπαϊκών (νυν ή πρώην) χωρών. Ευρωπαϊκών γιατί η κρίση φαίνεται ότι είναι κυρίως Ευρωπαϊκή. (Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ- Henry Hub, παρόλο που είναι διπλάσια από τον ιστορικό μέσο όρο, είναι 3-4 φορές χαμηλότερη από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή-TTF). Τι συμβαίνει λοιπόν στην Μ. Βρετανία και στην Γερμανία; Υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές όπως θα δούμε παρακάτω. Οι δυο χώρες όμως μοιάζουν σε κάτι: δεν έχουν αναμιχθεί Υπουργοί για να ανακοινώσουν επιδοτήσεις - ούτε για να φτιάξουν ένα νέο Ταμείο!) 

Στην Μ. Βρετανία η πιο εμφανής επίπτωση είναι η χρεωκοπία 12 (από τους 55) προμηθευτών μέχρι τώρα, που εξυπηρετούσαν 2 (από τα 28) εκατομμύρια πελάτες συνολικά (περίπου το 7%). Γιατί χρεωκόπησαν οι προμηθευτές αυτοί; Ο κυριότερος λόγος είναι το price cap. H Βρετανική κυβέρνηση  έχει θέσει την αγορά της ενέργειας σε διατίμηση από το 2019 (επί πρωθυπουργίας Theresa May). Έχει θέσει ανώτατο όριο τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές δεν επιτρέπεται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις της χονδρικής στους πελάτες τους. Tο όριο αναθεωρείται κάθε 6 μήνες και η πιο πρόσφατη αναθεώρηση (1/10) ήταν σε ποσοστό 12% υψηλότερο από τη προηγούμενη τιμή. Παρ' όλ' αυτά ορισμένοι προμηθευτές δεν άντεξαν. Μεταξύ αυτών και προμηθευτής θυγατρική της BP (Pure Planet). Αυτό σημαίνει ότι η κρίση δεν έπληξε τους "μικρούς" και "μη καθετοποιημένους" όπως θέλει ο μύθος που κυκλοφορεί στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά αυτούς που δεν είχαν αντισταθμίσει επαρκώς τον κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιο τους. Είναι ειρωνικό (αλλά ας το κρατήσουμε μεταξύ μας): οι χρεώσεις ρήτρας στους λογαριασμούς των πελατών των Ελλήνων Παρόχων ήταν η τέλεια αντιστάθμιση!

Η διαχείριση της κρίσης γίνεται από τον Ρυθμιστή που φρόντισε να μεταφερθούν σε άλλο προμηθευτή οι πελάτες των χρεωκοπημένων και αύξησε το ανώτατο όριο στην διατίμηση των  τιμολογίων. Οι καταναλωτές που ήταν σε σταθερό τιμολόγιο προστατεύονται μέχρι την λήξη των συμβολαίων τους. Οι προμηθευτές όμως έχουν σταματήσει να προσφέρουν νέα σταθερά τιμολόγια προς το παρόν μέχρι να μπορέσουν προφανώς να εκτιμήσουν τη εξέλιξη των αγορών. Οπότε μόλις λήγουν οι σταθερές συμβάσεις οι καταναλωτές περνούν αυτόματα στην μεταβλητή υπό διατίμηση Standard Variable Rate. 

Στην Γερμανία τα πράγματα είναι ακόμα πιο ήσυχα. Ένας λόγος είναι ότι το ποσοστό του λογαριασμού που αφορά την παραγωγή και προμήθεια ρεύματος είναι περίπου το 24% (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πλέον κοντά στο 70%). Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή επηρεάζουν πολύ λιγότερο την λιανική τιμή - που είναι βέβαια λόγω των φόρων και τελών η ακριβότερη στην Ευρώπη. Έτσι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν την κατάσταση με την απλή εφαρμογή ήδη υπαρχόντων κανόνων και διαδικασιών. Μέσω της μείωσης του δικού τους ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή της επιδότησης των ΑΠΕ που πληρώνουν οι μικροί καταναλωτές. Το μείωσαν σχεδόν στο μισό : από 6,5  λεπτά την κιλοβατώρα σε 3,7 (στην Ελλάδα είναι 1,7 λεπτά). Εξοικονομούν έτσι για τον μέσο καταναλωτή περισσότερα από 100 ευρώ τον χρόνο. Η μείωση αυτή βέβαια θα ξεκινήσει από 1/1/22 - οι Γερμανοί δεν αλλάζουν στον πανικό τους την διαδικασία. (Στην Γερμανία το ΕΤΜΕΑΡ αναθεωρείται κάθε χρόνο - στην Ελλάδα μόνο αν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: τα πράγματα άρχισαν να στριμώχνουν, το λόμπι των ΑΠΕ το ενέκρινε και το allazorevma.gr το έχει προτείνει μήνες πριν).

Αυτό που κάνουν οι Γερμανοί είναι στην ουσία το ίδιο που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο για να χειριζόμαστε τον λογαριασμό επιδότησης των ΑΠΕ (μαντέψτε ποιος αντέγραψε ποιόν). Και αυτός ο λογαριασμός είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να δημιουργεί αυτόματα την ευκαιρία για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ όταν οι τιμές χονδρικής και των ρύπων ανεβαίνουν. Όταν γράψαμε παραπάνω ότι οι Γερμανοί μείωσαν το ΕΤΜΕΑΡ τους δεν είμαστε ακριβείς. Το ΕΤΜΕΑΡ τους μειώθηκε από μόνο του. Όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Απλώς στην χώρα μας την φυσική αυτή εξέλιξη, αφού την περιτύλιξαν με τον  μανδύα της επιδότησης, την εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικοί μας για να μας πείσουν ότι νοιάζονται για μας. Μικρό το κακό - νομίζουμε όμως ότι το νέο Ταμείο ήταν υπερβολή. 

Σημείωση: Αν ακολουθούσαμε την γερμανική μέθοδο, η επιδότηση του ρεύματος στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει με πιστωτικό ΕΤΜΕΑΡ στο ρυθμιζόμενο μέρος του τιμολογίου - δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρέωση (1,7- 6,0= -4,3 λεπτά την κιλοβατώρα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου