Η λίστα ιστολογίων μου

6/10/21

Αυξήσεις στο Ρεύμα : Ουδέν Κακό Αμιγές Καλού

Με τον κίνδυνο να μας προσάψουν την κατηγορία ότι έχουμε στρεβλή αντίληψη του αστείου, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το πρόβλημα της απότομης και μεγάλης αύξησης των τιμών της ενέργειας από μια άλλη πιο αισιόδοξη οπτική γωνιά. Άλλωστε ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι σοφοί προγονοί μας.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση των εκπομπών CO2 και την σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αισθάνονται τώρα καλύτερα. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για την ορθή χρήση της ενέργειας από την αύξηση της τιμής της. Στην πραγματικότητα ένας από τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών του μηδενισμού των εκπομπών CO2 είναι ότι οι δράσεις που προτείνουν θα έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, πεπεισμένοι για την αποφασιστικότητα της ανθρωπότητας να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί, θα τα βγάλουν στην αγορά όσο-όσο για να μην τους μείνουν στο χέρι. Με αποτέλεσμα μείωση του κινήτρου για απανθρακοποίηση.

Λογική συνέπεια του παραπάνω είναι ότι οι υποστηρικτές της ταχύτατης απανθρακοποίησης θα έπρεπε να είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων να επιδοτήσουν την κατανάλωση. Δεν ακούγεται βέβαια κάτι τέτοιο στον δημόσιο διάλογο μέχρι στιγμής αλλά είμαστε σίγουροι ότι σιωπηλά πολλοί ανησυχούντες για την κλιματική αλλαγή προσεύχονται να αποτύχουν οι προσπάθειες των πολιτικών.

Η αύξηση των τιμών λοιπόν βοηθά στην επίτευξη του συλλογικού στόχου της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Πόσο μπορεί αυτό να παρηγορήσει τον καταναλωτή που υφίσταται τις συνέπειες στον προϋπολογισμό του; Μπορούμε να σκεφτούμε μόνο μια παρηγορητική σκέψη: Ότι η επιβάρυνση είναι ισχυρό κίνητρο για να πάρει αποφάσεις που έχει παραμελήσει εδώ και καιρό.

Είναι για παράδειγμα καιρός να αλλάξει ίσως το παλιό ψυγείο των 20 χρόνων. Με τις νέες τιμές του ρεύματος (που προβλέπεται να μείνουν ψηλές για πολύ καιρό), η απόσβεση ενός νέου ψυγείου θα γίνει σε 3 χρόνια αντί σε 5 που γινόταν με τις παλιές τιμές.

Το ίδιο ισχύει για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, αν δεν υπάρχει ήδη. Η τώρα ή ποτέ.

Δεν είναι άσχημη ιδέα να αρχίσει την διαδικασία να βάλει νυκτερινό μετρητή αν δεν έχει. Οι ισχυρισμοί των παρόχων ότι το ρεύμα τους στοιχίζει "λιγότερο από το νυκτερινό" είναι παραπλανητικοί.

Η επένδυση σε φωτοβολταικό στέγης επίσης γίνεται πιο ελκυστική με τις αυξημένες τιμές του ρεύματος έστω και με το net metering. Υπολογίζουμε ότι η απόσβεση θα μπορεί να γίνει σε 7-8 χρόνια έναντι των 10 με τις παλιές τιμές. Στην αγορά προσφέρεται επένδυση και σε εικονικό (virtual) φωτοβολταικό - δεν χρειάζεται να έχετε καν στέγη δική σας.

Τέλος, αν δεν μπορεί να αποφύγει κανείς τις αυξημένες τιμές, τουλάχιστον μπορεί να σιγουρευτεί  ότι δεν πληρώνει χωρίς λόγο παραπάνω από την αγορά. Αυτό είναι εύκολο. Μπαίνει στο allazorevma.gr, που είναι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και αξιόπιστο και βρίσκει το πραγματικά καλύτερο γι' αυτόν τιμολόγιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου