Η λίστα ιστολογίων μου

7/5/22

Δείκτης Τιμών: Φτάνει πια Τόση Επιδότηση!

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Απριλίου 2022 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, είχε σημαντική μείωση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Μαρτίου. Ο Δείκτης Τιμών είχε απότομη και σημαντική μείωση από τα  280,59 ευρώ  στα 165,30 την μεγαβατώρα.  

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 240 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Απρίλιο), μειώθηκαν δραματικά από -73,2 ευρώ σε -184,57 ευρώ την μεγαβατώρα - έγιναν δηλαδή έντονα (περισσότερο από διπλασιασμός) πιστωτικές. Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε ελαφρά από 337,90 σε 340,11 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 302,62 έως 333,22 με μέσο όρο τα 315,41 ευρώ την μεγαβατώρα σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (315,21). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (5/21-4/22), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε κατά 255% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 246%. 

Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. Η τιμή στην χονδρική είχε μικρή μείωση τον Απρίλιο. Το σημαντικότερο όμως μέγεθος που επηρέασε την δραματική πτώση του δείκτη ήταν η εξαιρετικά γενναιόδωρη επιδότηση που έφθασε στο 60% της συνολικής τιμής του ρεύματος. Με την επιδότηση του Απριλίου ο δείκτης έφθασε μέσα σε ένα μόνο μήνα τον στόχο του να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα (Αυτός είναι ίσως ο λόγος που για τον Μάϊο και τον Ιούνιο ανακοινώθηκαν χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης). Στον Δεύτερο Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου