Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται σε περίοδο έντονης αστάθειας. Η μετοχή της βρίσκεται σε διαρκή καθοδική πορεία από τον Νοέμβριο οπότε έγινε η τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Έχει μια από τις χειρότερες αποδόσεις, έχοντας απωλέσει πάνω από το 30% της αξίας της την ίδια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έχει μείνει σχεδόν στάσιμος. Είναι εντυπωσιακό (μέχρι τρομακτικό) ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΚΕΗ με την τρέχουσα (31/5) τιμή είναι μικρότερη από τα ταμειακά της διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση και οι προοπτικές της αποτιμώνται σε μηδενική έως αρνητική αξία. Η άποψή μας είναι ότι η ΚΕΗ πληρώνει το γεγονός ότι είναι κρατική. Ο ιδιοκτήτης της - η κυβέρνηση- την οδηγεί σε απαξίωση χρησιμοποιώντας την για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων πολιτικών στόχων.
Που οφείλεται η σημαντική πτώση της μετοχής; Υπάρχουν τουλάχιστον 16 ειδικοί (και υποθέτουμε έμπειροι) αναλυτές που την παρακολουθούν. Αυτοί ξέρουν καλύτερα αλλά κρατούν τις απόψεις τους για τους πελάτες τους. Ο γράφων δεν είναι ένας από αυτούς οπότε πρέπει να μαντέψει με βάση τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία. Να μερικά από αυτά:
Η ΚΕΗ παρουσίασε το 21 ζημίες και συνεχίζει να παρουσιάζει ζημίες και το Α' τρίμηνο του 22. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΚΕΗ έχει πρόβλημα ρευστού. Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο η Διοίκηση έχει προσεγγίσει συστεμικές τράπεζες για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Πράγμα που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς για μια επιχείρηση που έχει ταμειακά διαθέσιμα (31/3/22) ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου δηλαδή πάνω από το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Εκτός εάν υπάρχουν δραματικές εξελίξεις προς το χειρότερο στις εισροές της από εισπράξεις των λογαριασμών, οι οποίες την αναγκάζουν να δανειστεί για να μην χρειαστεί να σπαταλήσει για λειτουργικές ανάγκες τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου. Μέσα στο Α Τρίμηνο του 2022 τα ταμειακά διαθέσιμα της ΚΕΗ μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ - στην ίδιο περίοδο που εισπράχθηκαν 1,3 δισ. ευρώ - τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό δημιουργεί ένα ταμειακό χάσμα. Στο τρίμηνο η ΚΕΗ έχει αρνητικές ελεύθερες χρηματορροές. Η ετυμηγορία της κεφαλαιαγοράς υποδεικνύει ότι ισχύει το χειρότερο σενάριο - ότι αυτό το έλλειμα οφείλεται στην λειτουργία της επιχείρησης.
Σαν να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να της επιβάλει αναδρομική φορολόγηση υποτιθέμενων "ουρανοκατέβατων" κερδών που θα φθάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα χειρότερα, από την 1η Ιουλίου και για τους επόμενους 12 μήνες θα συνεχίσουν να κατάσχονται τα "υπερκέρδη" της ΚΕΗ από την παραγωγή. Αυτή η κρατική παρέμβαση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΚΕΗ:
- Εξαφανίζει την δυνατότητά της να χρησιμοποιεί τα "υπερκέρδη" της για να υποστηρίξει την δραστηριότητά της στη λιανική. Και εάν στην διάρκεια του '21 χρησιμοποίησε τα "υπερκέρδη" για να αποσπάσει μερίδιο αγοράς (παρανόμως κατά την άποψή μας) μέσα στο '22 θα χρειασθεί "μαξιλάρι" για να καλύψει τις επισφάλειες που πιθανόν θα αυξηθούν ταχύτατα μέσα στην χρονιά.
- Δημιουργεί ένα κίνητρο οικονομικό πλέον και όχι μόνο πολιτικό να κλείσει τα λιγνιτικά της αφού αυτά είναι που θα δημιουργούσαν "υπερκέρδη" τα οποία όμως με τα νέα μέτρα είναι υπό κατάσχεση. Βάζοντας (θεωρητικά) την Διοίκηση της ΚΕΗ σε δίλημμα: Να βάλει τα εργοστάσια να δουλεύουν (κατ' εντολή της κυβέρνησης και προς υποτιθέμενο όφελος του κοινωνικού συνόλου) έστω και αν αυτό είναι προς ζημία της ΚΕΗ; (στην - μάλλον απίθανη περίπτωση που η διορισμένη από τον Ιδιοκτήτη Διοίκηση θα έχει δίλημμα - απλώς θα πρέπει να μεταφράσει τις δικαιολογίες στα αγγλικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου