Η λίστα ιστολογίων μου

30/6/22

Να Οριστεί Τώρα Τιμολόγιο Αναφοράς για την ΚΕΗ

Η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για το επόμενο 12μηνο υπό την πίεση πολιτικών περιορισμών. Γι' αυτό και οι αποφάσεις αποτελούν υπεραντίδραση. Δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από πολιτικούς. Να σημειωθεί όμως ότι τόσο στην γενναιοδωρία προς τους καταναλωτές όσο και στο μέγεθος της παρέμβασης στις αγορές φαίνεται ότι έχει υπερβεί οτιδήποτε έχει γίνει στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ. Υποβιβάζοντας σε όρους ποιότητας πολιτικής την χώρα στην δεύτερη κατηγορία (αν υποθέσουμε ότι ήταν ποτέ στην πρώτη)

Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνει για να σώσει ότι σώζεται: Να επιβάλει (μέσω της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού) ένα κατώτερο όριο (πλαφόν - η λέξη αρέσει στους Έλληνες) στα τιμολόγια της ΚΕΗ (της γνωστής ΔΕΗ) τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο. Ακόμα καλύτερα (μην κάνουμε μισές δουλειές) μέχρι να πέσει το μερίδιο της κάτω από το 40%. Ο στόχος είναι να απαγορευτεί η ΚΕΗ να έχει ζημιές στην λιανική. Είναι εξαιρετικά εύκολο δεδομένου ότι η ΡΑΕ έκανε την δουλειά απολογιστικά για το 2021. Έχει επίσης αποστείλει, όπως ανακοίνωσε, τα στοιχεία στην ΕΠΑΝ με τα οποία αποδεικνύεται ότι η ΚΕΗ έχει εμφανώς κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά την διάρκεια του 2021 τουλάχιστον.

Ο ορισμός Τιμολογίου Αναφοράς και η επιβολή του ως κατώτατου ορίου για την ΚΕΗ θα περιορίσει τον πραγματικά προβληματικό "ενεργειακό τουρισμό". Που εν δυνάμει μπορεί να καταστρέψει την αγορά πολύ γρήγορα με την ΚΕΗ να δρα ως ταύρος (ή καλύτερα ελέφαντας) σε υαλοπωλείο.

Ως προς τον ενεργειακό τουρισμό που επικαλούνται οι εναλλακτικοί Πάροχοι. Αν η αντίρρησή τους οφείλεται στις μεταπηδήσεις κακοπληρωτών δεν έχουν δίκιο. Ο κάθε Πάροχος μπορεί να προστατεύσει το εαυτό του από το φαινόμενο αυτό. Η λειτουργία αυτή άλλωστε είναι μέσα στα πλαίσια των ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει ένας Προμηθευτής. Θα βοηθούσε ίσως η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με τον ΠΚΥ. Η διευκόλυνση της μεταφοράς των κακοπληρωτών σ' αυτόν (και η μέχρι ενός βαθμού "κοινωνικοποίηση" των ζημιών), που έχει προταθεί από τον γράφοντα, θα βελτίωνε ίσως τα πράγματα.

Το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργεί η απαγόρευση ποινών πρόωρου τερματισμού των συμβάσεων είναι ότι περιορίζει χωρίς λόγο τις επιλογές που έχει ο Πάροχος να διαφοροποιηθεί. Καλό θα ήταν η πρόβλεψη αυτή να μην ισχύσει.

Δυο επιπλέον ερωτήματα: 

Πόσο μεγάλη θα είναι η αναστάτωση στην αγορά; Οι δημοσιολογούντες μέσα στην κοινή τους άγνοια και δεδομένου ότι τα κακά  νέα πουλάνε περισσότερο προβλέπουν χάος. Κάνουν λάθος. Η αγορά θα προσαρμοστεί ταχύτατα και η επόμενοι 12 μήνες θα περάσουν με σχετική ηρεμία. (Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λύσεις που δόθηκαν ήταν οι καλύτερες αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την σταθερότητα). 

Πόσο πιθανό είναι να τεθεί κάτω όριο στα τιμολόγια της ΚΕΗ όπως προτείνεται στο παρόν; Αν προσπαθήσουμε να μαντέψουμε, με βάση τη εμπειρία μας από την "ελληνική πραγματικότητα", αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι θα πάμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον συνήθη ελληνικό τρόπο. Αδιαφανή, παραπλανητικό και καλά κρυμμένο από τον "λαό". Όπως συμβαίνει εδώ και έξη χρόνια ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψει κανείς θα είναι να μπει στο allazorevma.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου