Η λίστα ιστολογίων μου

26/7/22

Η Αγορά "Τρολάρει" τα Κυβερνητικά Μέτρα για το Ρεύμα

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου, φάνηκε ότι τα στελέχη των εμπορικών τμημάτων των Παρόχων έβαλαν όλη τους την φαντασία και την δημιουργικότητα και κατάφεραν να αυξήσουν αντί να μειώσουν τον βαθμό σύγχυσης στα τιμολόγια ρεύματος. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις δρακόντειες κρατικές παρεμβάσεις και τον αθέμιτο - πιθανότατα πολιτικά υποκινούμενο - ανταγωνισμό από τον Ελέφαντα της αγοράς, την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ), σχεδίασαν πραγματικούς "παπάδες" κατά την λαϊκή έκφραση.

Οι Πάροχοι, πέραν του ανταγωνισμού από τον Ελέφαντα,  είχαν συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουν:

  • Έπρεπε να βρούν τρόπο να ανακοινώσουν τιμές που να προκαλούν σύγχυση ή τουλάχιστον να μην τρομάζουν. Κατέφυγαν έτσι στην αυξημένη χρήση του όπλου που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει: Του παγίου. Αυτό τους επιτρέπει να ισχυρίζονται ότι προσφέρουν χαμηλές τιμές ενέργειας υποβαθμίζοντας την επίπτωση του παγίου στην τελική τιμή. Ακόμα και η ΚΕΗ τριπλασίασε το πάγιό της. Γιατί αν δεν το έκανε θα έπρεπε να χρεώσει τιμή πάνω από τα 50 λεπτά. 
  • Έπρεπε να βρούν τρόπο να υποκαταστήσουν την δέσμευση του πελάτη η οποία με την  νέες ρυθμίσεις απαγορεύεται. Αυτό το έκαναν με διάφορου τύπου "συνδρομές" ή "εκπτώσεις" οι οποίες όμως επιστρέφονται/αποδίδονται μόνο με την λήξη της σύμβασης.
  • Το πιο σημαντικό, έπρεπε να βρούν τρόπο να μειώσουν  τον κίνδυνό τους από την υποχρεωτική με τα νέα μέτρα πρόβλεψη των μελλοντικών τιμών χονδρικής. Έλυσαν το πρόβλημα επαναφέροντας από την "πίσω πόρτα" την ... ρήτρα αναπροσαρμογής με αρνητικό πρόσημο - με την μορφή έκπτωσης. Η πρακτική είναι έξυπνη και λογική αλλά αντιβαίνει κατά την άποψή μας πλήρως στο πνεύμα των πρόσφατων ρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Υπουργείο από τα τρία αυτά θέματα ενοχλήθηκε από την χρησιμοποίηση των παγίων - δηλαδή το λιγότερο σημαντικό (Η άποψή μας είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση είναι όχι μόνο μη αναγκαία αλλά και βλαπτική για την αγορά).

Το allazorevma.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προσαρμόσει τον αλγόριθμό του μόλις τα πράγματα οριστικοποιηθούν. Αυτό φαίνεται ότι θα πάρει μερικές ημέρες - δεν είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε (ίσως υπάρξει τροπολογία της τροπολογίας κλπ.)

Περιττό να λεχθεί ότι το allazorevma.gr, η πρώτη σε ιστορία και δημοφιλία ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ενέργειας, είναι ο μοναδικός μηχανισμός που έχουν οι καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν την σύγχυση* που έχει προκληθεί (ή θα προκληθεί στο μέλλον) από τις προβληματικές κρατικές επιλογές και την αντίδραση των Παρόχων.

*Confusion για τους αναγνώστες μας που τα ξέρουν καλύτερα στην Αγγλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου