Η λίστα ιστολογίων μου

31/3/23

Μια Ταπεινή Πρόταση για τα Τιμολόγια Ρεύματος

Στις 31 Ιουλίου 2023 λήγει η ισχύς της διαδικασίας καθορισμού των τιμών ρεύματος που επιβλήθηκε από την  κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022. Παρουσιάζεται παρακάτω μια πρόταση που σκοπό έχει να επεκτείνει την προστασία των καταναλωτών μέχρις ότου η αγορά ομαλοποιηθεί επαρκώς διορθώνοντας συγχρόνως όσο αυτό είναι δυνατό ορισμένες από τις ατέλειες της υπάρχουσας διαδικασίας. 

Προτείνεται να καθορισθεί για το επόμενο εξάμηνο (από την 1/8/23) μια τιμή αναφοράς για  το ρεύμα - συγκεκριμένη και σταθερή. Η τιμή αυτή θα είναι το όριο κάτω από το οποίο ο Δεσπόζων Πάροχος (Η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, γνωστή ως ΔΕΗ) δεν θα μπορεί να πουλά. Μια πρώτη εκτίμηση είναι τα 17 λεπτά την κιλοβατώρα, περιλαμβανομένου του παγίου υπολογισμένου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο κατανάλωσης. 

Το κράτος θα αναλάβει να αντισταθμίσει για όλη την διάρκεια του 6μήνου την τιμή αυτή για όλους τους παρόχους. Στη διάρκεια των 6 μηνών η τιμή αυτή για να μείνει σταθερή μπορεί να πρέπει να επιδοτηθεί ή να φορολογηθεί (με ίδιο ποσό ανά KWh για όλους τους παρόχους). Θα γίνεται εκκαθάριση μετά τους 6 μήνες. Η τιμή αναφοράς θα καθορισθεί με βάση κοστολογικό έλεγχο στην ΚΕΗ έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η υγεία των οικονομικών της καταστάσεων.

Η πρόταση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Δημιουργεί μια κατάσταση ηρεμίας στην αγορά. Οι καταναλωτές θα εστιάσουν στην συγκεκριμένη τιμή αναφοράς και η αγορά θα ισορροπήσει. Σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση που η τιμή αναφοράς είναι αντικείμενο διαρροών και παραπολιτικών σχολίων των δημοσιογράφων. Όχι μόνο δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής - αλλά θα προσφέρονται σταθερά τιμολόγια για 6 μήνες - μετά από χρόνια!

Το κάτω όριο στον Δεσπόζοντα Πάροχο θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού γιατί οι εναλλακτικοί Πάροχοι θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν πελατεία με εκπτώσεις απέναντι σε έναν σταθερό στόχο. Πράγμα που θα ανακουφίσει την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού από το βάρος της ανάγκης να κάνουν κάτι επιτέλους για το θέμα.

Απαλλάσσει τον Υπουργό από την συνέντευξη τύπου κάθε μήνα αφού στην πράξη η νέα διαδικασία έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την υπάρχουσα - απλώς είναι απόλυτα διαφανής. Είναι βέβαια πιθανό (σίγουρο θα λέγαμε ) ότι θα κατηγορηθεί ότι δίνει τα λεφτά στους παρόχους και όχι στους καταναλωτές. Ο βρεγμένος όμως την βροχή δεν την φοβάται - η αντιπολίτευση έχει ήδη ενημερώσει το κοινό ότι αυτό ακριβώς κάνει και με την υπάρχουσα διαδικασία (πράγμα που είναι λάθος). Σε κάθε περίπτωση θα μπορέσει να υπερηφανευτεί ότι η νέα διαδικασία ευνοεί τον ανταγωνισμό και μάλιστα με τρόπο πιο αποτελεσματικό. (Αν ήταν η τρόικα εδώ θα έπαιρνε ίσως και εύφημο μνεία).

Η πρόταση είναι απλή και ταπεινή - δεν διεκδικεί εύσημα ακαδημαϊκής γνώσης, διεθνούς εξειδίκευσης ή θείας έμπνευσης και παρέχεται δωρεάν. Βασίζεται στην πρακτική εμπειρία του allazorevma.gr στην αγορά τους τελευταίους 9 μήνες και έχει στόχο να διευκολύνει σε πρώτη προτεραιότητα όχι την κυβέρνηση ή τους παρόχους αλλά τους καταναλωτές. Άλλωστε για αυτούς δεν δουλεύουμε όλοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου