Η λίστα ιστολογίων μου

1/4/23

Αυξάνεται η Χρέωση Δικτύου Διανομής και Κάνει Διαφορά!

Με απόφαση της ΡΑΕ (της 30/3/23) αλλάζει η μεθοδολογία υπολογισμού των (ρυθμιζόμενων) χρεώσεων για το Δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ). Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις της ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, δεν αλλάζει το συνολικό επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ. Το allazorevma.gr έκανε τους υπολογισμούς με τις νέες χρεώσεις για ένα μέσο καταναλωτή (25 KVA ισχύ και 3.750 KWh ετήσια κατανάλωση) και βρήκε ότι έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χρεώσεων (από 98 ευρώ τον χρόνο σε 174) που καταλήγει σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 7,5% περίπου. Με ποιο τρόπο η αύξηση αυτή για ένα μέσο καταναλωτή καταλήγει να έχει ουδέτερη επίπτωση στο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ μοιάζει με ανεξήγητο μυστήριο - ίσως η ΡΑΕ μας διαφωτίσει. 

Η αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων πρέπει να παρακολουθείται στενά γιατί, σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές, η ζωή τους είναι πρακτικά άπειρη. Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η τιμή του αερίου θα πέσει. Τα ρυθμιζόμενα όμως, που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές και τον ανταγωνισμό, έχουν την τάση να αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Πρόσφατα αυξήθηκαν εκτός από τις χρώσεις Δικτύου και τα ΥΚΩ για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Μέσα σε λίγους μήνες ο μέσος καταναλωτής επιβαρύνθηκε από την αύξηση των ΥΚΩ κατά 43 ευρώ περίπου τον χρόνο. ΥΚΩ 43+Δίκτυο 75=118. Συνολική αύξηση 12%. Καθόλου ευκαταφρόνητη. Οι υπολογισμοί για τις χρεώσεις Δικτύου Διανομής φαίνονται στον παρακάτω Πίνακα.

Σημειώσεις

1. Η αλλαγή της μεθοδολογίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μετατόπιση του βάρους  από την ενέργεια στην ισχύ. Μεταξύ άλλων για να πριμοδοτηθούν οι ΑΠΕ και οι μπαταρίες (να γίνουν πιο ελκυστικές ως επενδύσεις). Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αύξηση - γιατί η υπόσχεση ήταν ότι η μετατόπιση αυτή θα ήταν ουδέτερη ως προς την συνολική χρέωση.
2. Οι καταναλωτές δεν έχουν δεί τις χρεώσεις αυτές στους λογαριασμούς τους. Δεν ξέρουμε πότε θα εμφανισθούν. Μπορούμε όμως ίσως να μαντέψουμε - όσο μπορούν και οι καταναλωτές.
3. Ο υπολογισμός της αύξησης στην τελική τιμή του ρεύματος (7,52%) έγινε με βάση τον Δείκτη τιμών του allazorevma.gr για τον Φεβρουάριο του 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου