Η λίστα ιστολογίων μου

25/4/23

Καλάθι Ρεύματος του e-katanalotis ή του allazorevma.gr;

Το κράτος αποφάσισε να βάλει και το ρεύμα στο ηλεκτρονικό "Καλάθι του Νοικοκυριού" στην ιστοσελίδα e-katanalotis. Η πρόθεση είναι ευγενική αλλά το αποτέλεσμα κατά την γνώμη μας φτωχό και κυρίως παραπλανητικό για το κοινό. Εξηγούμε:

Στον κατάλογο των τιμών αγνοούνται οι εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν ορισμένοι Πάροχοι (οι οποίες - σημαντικό - ισχύουν για όλη την διάρκεια της σύμβασης προμήθειας). Έχουμε την άποψη ότι αυτό δίνει μια στρεβλή εικόνα των προσφορών, δεδομένου ότι οι καταναλωτές κατά τεκμήριο δεν επιλέγουν Πάροχο με σκοπό εκ των προτέρων να μην πληρώνουν τον λογαριασμό στην ώρα του.

Ο κατάλογος αφορά μόνο μια μέση κατανάλωση. Αυτό δεν δίνει την πλήρη εικόνα γιατί αγνοεί την επίπτωση των παγίων χρεώσεων και πιθανόν στρεβλώνει την κατάταξη των τιμολογίων για διαφορετικές καταναλώσεις.

Στον Πίνακα οι χρεώσεις παρουσιάζονται χωρίς τον ΦΠΑ. Αυτό είναι παραπλανητικό γιατί για τους οικιακούς καταναλωτές (σε αντίθεση με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις) ο ΦΠΑ είναι κόστος. Δεν έχουν καμία δυνατότητα να τον πιστωθούν.

Είναι εμφανής η προχειρότητα της κατάρτισης του πίνακα τιμών, δεδομένου ότι αναφέρεται σ' αυτό και ο ΟΤΕ ως Πάροχος. Υπάρχει κίνδυνος - μικρός μεν αλλά υπαρκτός - καταναλωτής να ενοχλήσει τον ΟΤΕ για ρεύμα και να πάρει αμήχανη απάντηση.

Ακόμα ισχυρότερη ένδειξη προχειρότητας είναι ότι ο Πίνακας μέχρι το τέλος της ημέρας στις 24/4 δεν είχε ενημερωθεί ακόμα με τις τιμές του Μάϊου που είχαν ανακοινωθεί από τις 20/4 (το allazorevma.gr ανανεώνει τους τιμοκαταλόγους νωρίς την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωσή τους).

Γιατί αυτή η προχειρότητα της κρατικής προσπάθειας; Γιατί η αξιοπιστία του allazorevma.gr; Οι επισκέπτες και οι φίλοι μας μπορούν να διαμορφώσουν την δική τους άποψη παίρνοντας μια προσωποποιημένη εικόνα - με βάση την δική τους κατανάλωση - για τις φθηνότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις του Μάϊου από το allazorevma.gr στον σύνδεσμο www.allazorevma.gr/may.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου