Η λίστα ιστολογίων μου

28/4/23

Ονειρεύεται την Καλιφόρνια η ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ);

Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Την ίδια στιγμή που η ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) αποφασίζει να αυξήσει την πάγια χρέωση για το Δίκτυο Διανομής μειώνοντας την ογκομετρική (ανα κιλοβατώρα), στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι εταιρείες ηλεκτρισμού προτείνουν* την δραστική αύξηση της πάγιας χρέωσης του συνόλου των τιμολογίων με ταυτόχρονη μείωση της ογκομετρικής χρέωσης κατά τουλάχιστον 30%.

Αν και η χρονική ταύτιση είναι ίσως θέμα τύχης, η στροφή προς τις πάγιες χρεώσεις είναι αναμενόμενη. Γιατί έχει στόχο να αντιμετωπίσει την παραδοσιακά στρεβλή δομή των τιμολογίων του ρεύματος - στρέβλωση που επιδεινώνεται με την διείσδυση στην παραγωγή τεχνολογιών με σταθερό κόστος. Η ογκομετρική χρέωση δημιουργεί τρία (τουλάχιστον) προβλήματα.

Είναι αντικίνητρο για τον εξηλεκτρισμό των πάντων. Αν η αύξηση του κόστους του ρεύματος (κάτι που αναμένεται με την απανθρακοποίηση του μίγματος της παραγωγής) αντιμετωπισθεί με αύξηση του μεταβλητού μέρους της τιμής του ρεύματος, θα είναι ακριβότερο για τους καταναλωτές να θερμανθούν ή να κινηθούν με ρεύμα (αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Είναι επίσης αντικίνητρο για την επένδυση με όρους αγοράς (χωρίς επιδοτήσεις) σε εγκαταστάσεις παραγωγής με σταθερό κόστος (ΑΠΕ, πυρηνικά) και ... αποθήκευση. Αυτό ενδεικτικά φαίνεται απο την Καλιφόρνια όπου η προτεινόμενη μείωση της ογκομετρικής χρέωσης ελαχιστοποιεί την ωφέλεια απο το net metering - που είναι μαζική επιλογή των εύπορων ιδιοκτητών για φωτοβολταικά στην στέγη τους.

Τα δυο παραπάνω όμως δημιουργούν το τρίτο πρόβλημα - που είναι πολιτικό. Η αύξηση του παγίου, που θα βοηθούσε να αντιμετωπισθούν τα δυο προηγούμενα, οδηγεί σε πιο "οπισθοδρομική" δομή τιμολογίων. Η τελική τιμή του ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές θα είναι χαμηλότερη απο αυτή για τους μικρότερους καταναλωτές. Ακόμα χειρότερα, δεδομένου ότι η κατανάλωση ρεύματος των πλουσίων δεν διαφέρει πολύ απο αυτή των φτωχών, η διαφορά στην τιμή γίνεται διαφορά στο εισόδημα. Οι φτωχοί αφιερώνουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους για ρεύμα από ότι οι πλούσιοι (ειδικά αν οι δεύτεροι έχουν φωτοβολταικό με net metering).

Στο σημείο αυτό η ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) και η Καλιφόρνια χωρίζουν τους δρόμους τους. Γιατί οι εταιρείες εκεί προτείνουν λύση και για το πολιτικό πρόβλημα: Χρέωση Παγίου ανάλογα με το εισόδημα του καταναλωτή. Αυτή είναι μια καινοτομική λύση εκτός των άλλων λόγω του μεγέθους της. Το μηνιαίο πάγιο θα κυμαίνεται απο 15 δολάρια τον μήνα για τους φτωχότερους ως τα 92 για τους πλούσιους**. Αυτό σημαίνει ότι ένας εύπορος Καλιφορνέζος (με εισόδημα μεγαλύτερο των 180.000 δολαρίων τον χρόνο) θα πληρώνει 1.104 δολάρια για ρεύμα τον χρόνο πριν καταναλώσει την πρώτη κιλοβατώρα. Θα έχει βέβαια ταυτόχρονη μείωση της ογκομετρικής χρέωσης κατά 33% περίπου (απο 30 λεπτά σε 20) αλλά στο σύνολό της η τιμή θα αυξηθεί (περίπου στα 42 λεπτά την κιλοβατώρα για κατανάλωση 5 MWh). Αν έχει φωτοβολταικό στην στέγη του, η ετήσια ωφέλεια του (απο το net metering) θα μειωθεί απο τα 1.200 δολάρια περίπου στα 200. Αντίθετα οι φτωχότεροι καταναλωτές (με εισόδημα μέχρι 28.000 δολάρια τον χρόνο) θα πληρώνουν 180 δολάρια ετήσιο πάγιο που μαζί με την  χαμηλότερη κιλοβατώρα θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη τελική τιμή (περίπου 24 λεπτά την κιλοβατώρα για 5 ΜWh τον χρόνο).

Παρ όλη την χρονική ταύτιση μεταξύ Αθήνας και Καλιφόρνιας, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση. Εκτός απο το ότι στην Καλιφόρνια προτείνεται λύση στο πολιτικό πρόβλημα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της πρότασης. Θα ισχύσει αν όλα πάνε καλά απο το 2024 και είναι πολύ πιθανό ότι τελικά θα είναι τροποποιημένη***. Η ελληνική παρέμβαση, που είναι βέβαια πολύ μικρότερη (αν και οδηγεί σε αύξηση κατά 7% της τιμής του ρεύματος για τον μέσο καταναλωτή) θα εφαρμοστεί άμεσα - απο την 1/5/23.

Είναι αναπόφευκτο ότι θα βρεθούμε το μέλλον μπροστά στο πολιτικό πρόβλημα. Είναι ίσως χρήσιμο να παρακολουθούμε συνεπώς την εξέλιξη της προσπάθειας στην Καλιφόρνια δεδομένου ότι η πολιτεία θεωρείται για τις ΗΠΑ πρωτοπόρος στην καινοτομία κάθε είδους (για καλό και για κακό)****. Αλλωστε στις ΗΠΑ εχθροί αλλά και φίλοι της την αποκαλούν χαιδευτικά "Λαική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Καλιφόρνια".

* Ανταποκρινόμενες σε σχετική απόφαση-σύσταση του κοινοβουλίου της Πολιτείας
**Για την περιοχή της PG&E (Βόρεια Καλιφόρνια) - για την SDGE (Νότια Καλιφόρνια) η ανώτερη προτεινόμενη κλίμακα φθάνει τα 102 δολάρια.
***Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανάγκη για παροχή στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού φορολογικών στοιχείων των καταναλωτών. Η πρόταση πάντως έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό (μιλάμε για την Καλιφόρνια!)
**** Ενας πρόσθετος γενικότερος προβληματισμός απο το γεγονός ότι μια πολιτεία των ΗΠΑ έχει μεγαλύτερα περθώρια σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής απο ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου