Η λίστα ιστολογίων μου

28/7/23

Όλα στο Ρεύμα Αλλάζουνε και Όλα τα Ίδια Μένουν

Τους τελευταίους 12 μήνες το κράτος καθιέρωσε μια προσωρινή διαδικασία για τα τιμολόγια ρεύματος για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Ηρθε ο καιρός να αποφασίσει πως θα προχωρήσει στο μέλλον.Το allazorevma.gr παρουσιάζει στους καταναλωτές τις δικές του προβλέψεις και συμβουλές - γιατί οι παράγοντες της αγοράς και ο Τύπος προκαλούν σύγχυση στο κοινό δημιουργώντας πολύ θόρυβο χωρίς λόγο. Συγκεκριμένα:

Η εκτίμηση μας είναι ότι το κράτος θα ανακαλύψει ένα τρόπο να συνεχίσει τις επιδοτήσεις στον βαθμό που χρειάζονται για να κρατηθεί η τιμή σε ένα σταθερό επίπεδο. Αγνοήστε λοιπόν τις καθημερινές οιμωγές στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Το ρεύμα θα γίνει πιο ακριβό στο μέλλον - κυρίως μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων - αλλά με σταθερό βήμα ελεγχόμενο απο το κράτος. Δεν προβλέπουμε ξαφνική και σημαντική αύξηση των τιμολογίων το επόμενο 12μηνο σε σχέση με το σημερινό επίπεδο (που είναι βέβαια αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το επίπεδο πριν την κρίση).

Ορισμένες προβλέψεις της προσωρινής διαδικασίας εκτιμούμε ότι θα μονιμοποιηθούν. Κυρίως η περίφημη "κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής". Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχονται τιμολόγια με την τιμή του επόμενου μήνα που καθιερώθηκαν στην κρίση. Απλώς η ανακοίνωσή τους δεν θα γίνεται την 20η του προηγούμενου αλλά την 1η του τρέχοντος μήνα. Θεωρούμε βέβαιο ότι - για τα τιμολόγια αυτά τουλάχιστον - θα διατηρηθεί η απαγόρευση ποινής για πρόωρη αποχώρηση.

Τέλος, και πιο σημαντικό, προβλέπουμε ότι η Κρατική Επιχείριση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ) θα συνεχίσει να διατηρεί τα τιμολόγιά της σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με την αγορά, αποδεχόμενη την πιθανότητα απώλειας μεριδίου αγοράς (που στους μικρούς καταναλωτές φθάνει το 72% σε αριθμό μετρητών). Αυτό δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να μειώσουν την δαπάνη τους για ρεύμα επιλέγοντας εναλλακτικό Πάροχο. Η εξοικονόμηση δεν είναι καθόλου αμελητέα - μπορεί να είναι μεγαλύτερη απο 200 ευρώ τον χρόνο (για την μέση οικιακή κατανάλωση).

Η πρόβλεψη και η συμβουλή τoυ allazorevma.gr προς τους καταναλωτές λοιπόν συνοπτικά είναι: 

  • Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στην αγορά ρεύματος στο επόμενο διάστημα.
  • Αντίθετα, φαίνεται ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού θα δώσουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να φύγουν απο την ΚΕΗ (γνωστή ως ΔΕΗ) εξοικονομώντας σημαντικά ποσά απο την δαπάνη τους για ρεύμα.
  • Ο καλύτερος τροπος για να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία είναι να επιλέξουν τον πάροχό τους μέσω του ανεξάρτητου, αντικειμενικού και αξιόπιστου συμβούλου τους απο το 2015- του allazorevma.gr.
  • Ακόμα καλύτερα, να αναθέσουν την παρακολούθηση για λογαριασμό τους της αγοράς στο allazorevma.gr μέσω της υπηρεσίας εξατομικευμένης ενημέρωσης , ώστε να τους ενημερώνει κάθε μήνα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου