Η λίστα ιστολογίων μου

3/8/24

Δείκτης Τιμών Ιουλίου - Αυγούστου : Το Κράτος τα Έκανε Θάλασσα...

To allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην χώρα, αποφάσισε να δημοσιεύσει για πρώτη φορά τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Ρεύματος που καταρτίζει, για δύο μήνες - τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Τόσο τα στοιχεία του Ιουλίου όσο και αυτά του Αυγούστου είναι ιστορικά ("κλειδωμένα" σύμφωνα με το δημοσιογραφικό κλισέ της μόδας), εκτός από τα μερίδια αγοράς των παρόχων και την τιμή χονδρικής του Αυγούστου. Για τα μερίδια γίνεται η πρόβλεψη ότι δεν θα αλλάξουν σε σχέση με τον Ιούλιο και για την τιμή της χονδρικής χρησιμοποιούνται οι προθεσμιακές αγορές.

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος τον Ιούλιο εμφάνισε σημαντική αύξηση σε σχέση με τον δείκτη Ιουνίου 2024. Από 211,13 ανέβηκε στα 230,01 ευρώ την μεγαβατώρα. Τον Αύγουστο όμως ο Δείκτης έπεσε στα επίπεδα του Ιουνίου περίπου - στα 215,83 ευρώ την μεγαβατώρα.  

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Ιουλίου δεν περιλαμβάνουν κρατική επιδότηση και έμειναν σταθερές στα 74,98 ευρώ την μεγαβατώρα. Τον Αύγουστο όμως η επιδότηση επανήλθε (στα 16 ευρώ την μεγαβατώρα) και έτσι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έπεσαν στα 58,98 ευρώ την μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι το allazorevma,gr περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις - ως πίστωση (Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του Αυγούστου ταυτίζεται σχεδόν (16-17) με την χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ. Καλός οιωνός;).

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, αυξήθηκε από 124,21 σε 142,09 ευρώ την μεγαβατώρα τον Ιούλιο . Τον Αύγουστο όμως έμεινε πρακτικά σταθερός στα 144,63 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών Παρόχων τον Ιούλιο σε μέσο όρο ανέβηκαν στα 137,48 ευρώ την μεγαβατώρα αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (132,42). Τον Αύγουστο σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με μέσο όρο στα 147,79 ευρώ την μεγαβατώρα. Είναι προφανές ότι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις έμειναν σταθερές τον Αύγουστο κυρίως λόγω της εμπορικής πολιτικής των παρόχων που δεσπόζουν την αγορά (του υπό κρατικό έλεγχο και του υπό ιδιωτική ιδιοκτησία). 

Στο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες.  

Τον Ιούλιο η χονδρική τιμή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα σημαντικά με ποσοστό +38,5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής του Ιουλίου σημείωσε μικρότερη αλλά σημαντική αύξηση (+8%). Τον Αύγουστο προβλέπεται μικρή μείωση της τιμής της χονδρικής (-4% σε σχέση με τον Ιούλιο) και πτώση του Δείκτη Λιανικής κατά 6% περίπου. Η πτώση αυτή είναι πρακτικά ίση με την κρατική επιδότηση δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις μένουν σταθερές. Οι αριθμοί συνεπώς υποδεικνύουν ότι το κράτος πανικοβλημένο, όχι μόνο έκανε λάθος δίνοντας την άδικη, αντίστροφα αναδιανεμητική, αναποτελεσματική επιδότηση αλλά την έδωσε και σε λάθος μήνα.

Σημείωση
Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών του allazorevma.gr λαμβάνει υπ' όψιν τις καλύτερες τρέχουσες προσφορές των Παρόχων για νέους πελάτες. Επίσης ότι ο αλγόριθμος υπολογίζει τις τιμές μέσω της συνολικής εκτιμώμενης ετήσιας δαπάνης βασισμένες σε προθεσμιακές τιμές των αγορών χονδρικής. Τυχαίνει στην τρέχουσα περίοδο τα σταθερά τιμολόγια να είναι η καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές αλλά ότι λίγοι την εκμεταλλεύονται. Ο Δείκτης συνεπώς υποεκτιμά τις τιμές που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών αλλά και τα μικτά περιθώρια των Παρόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου