Η λίστα ιστολογίων μου

24/8/24

Ο Πίθος των Δαναΐδων του Ρεύματος Δανείζεται για να Μοιράσει Μέρισμα;

Υποκύπτοντας - ακόμα μια φορά - σε μια ημιερασιτεχνικού τύπου διαστροφή, ο γράφων δεν μπόρεσε να αποφύγει τον πειρασμό να ξεφυλλίσει την ετήσια οικονομική έκθεση του Πίθου των Δαναΐδων του ρεύματος (κατά κόσμο ΔΕΔΔΗΕ) για το 2023. Η αίσθηση του φουσκωμένου μπαλονιού που αναδυόταν από την αντίστοιχη έκθεση της μητρικής ήταν παρούσα και στην έκθεση του διαχειριστή του δικτύου διανομής. Χωρίς να έχει αυξηθεί το ρεύμα που περνά από το δίκτυό του ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αυξήσει τις χρεώσεις προς τους παρόχους και κατ' επέκταση τους δικούς τους πελάτες - δηλαδή εμάς τους καταναλωτές  - κατά 34%! Από 703 εκατομμύρια έφθασε κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ (941 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).

Το μπαλόνι των επενδύσεων είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα της έκθεσης. Έφθασαν το 2023 στο μυθικό ποσό των 538 εκατομμυρίων ευρώ (από 312 το '22). Ποσό μάλιστα που αφορά σε συντριπτικό ποσοστό έργα "επαναληπτικού χαρακτήρα". Χιλιάδες μικροεργάκια που αναλαμβάνουν οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που το '23 φαίνεται ότι ήταν η τυχερή τους χρονιά. Πως χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι επενδύσεις; Η τερατώδης αύξηση των εσόδων από τα τέλη χρήσης δικτύου αρκούσαν - οι λειτουργικές χρηματορροές ήταν ακριβώς στο ύψος των επενδύσεων στα 540 εκατομμύρια (βοηθούμενες από τη  αύξηση κατά 217 εκατ. ευρώ των εμπορικών υποχρεώσεων). Κι όμως ο Πίθος των Δαναΐδων αύξησε τον δανεισμό του μέσα στο 2023 κατά 193 εκατομμύρια ευρώ . Ο σημαντικότερος με διαφορά λόγος ήταν ότι αποφάσισε να μοιράσει στους μετόχους του μέρισμα ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ. 

Δεν υπάρχει μπαλόνι στο ύψος των μισθών των εργαζομένων - έμεινε σχεδόν σταθερό μέσα στο 2023. Οι αυξήσεις στις αμοιβές όμως των ανωτέρων στελεχών ήταν τερατώδεις - ακολουθώντας την τάση των εσόδων του Πίθου. Τα υψηλά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ πήραν  αυξήσεις  το 23 "σαν να μη υπάρχει αύριο". Τα μέλη του ΔΣ στοίχισαν 789 χιλιάδες ευρώ το 23 έναντι 387 του '22. Αύξηση μεγαλύτερη από 100%! Οι αμοιβές του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου (γιατί λείπει ο Διευθύνων;) και των Γενικών Διευθυντών από 1,314 το '22 πέταξαν στα 1,672 εκατομμύρια ευρώ αύξηση κατά 27% (μόνο!). Πως δικαιολογούνται τέτοιου ύψους αυξήσεις δεδομένου ότι η σημαντικότερη επιτυχία της επιχείρησης το 2023 απεδείχθη ότι ήταν ο πειστικός τρόπος με τον οποίο ανάγκασαν την ΡΑΑΕΥ να δώσει αύξηση στον Πίθο κατά 34% στα τέλη χρέωσης δικτύου;

Ο γράφων δεν έχει τον χρόνο και την εξειδίκευση να κάνει λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων του Πίθου. Καταγράφει απλώς αυτά που του κάνουν εντύπωση (διαθέτει πτυχίο ανωτέρων σπουδών βέβαια - αναγνωρισμένο από τις ελληνικές αρχές!). Με βάση τις λίγες γνώσεις που διαθέτει, στον χρόνο που μπορεί να εξοικονομήσει, έχει πεισθεί ότι στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ οι εποπτικοί μηχανισμοί "έχουν χάσει την μπάλα". Αν και θα αρκούσαν οι χορηγίες (1 εκατομμύριο ευρώ σε ποιους για ποιο λόγο) και οι διαφημίσεις στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης ("ένα δίκτυο" για όλους - λες και υπάρχει δεύτερο!). Πλημμελήματα μεν αλλά ταυτοχρόνως σημάδια που δεν χρειάζεται πτυχίο για να κάνουν τον απλό πολίτη να ανησυχήσει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει για όλους  (μετόχους, στελέχη, προμηθευτές, κράτος) εκτός από αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου