Το παλιό καλό καιρό και μέχρι να έρθει στον (προηγούμενο) Βεζίρη Ενέργειας η φαεινή (και λογική) ιδέα να καινοτομήσει επιβάλοντας υποχρεωτικά τους μηνιαίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στο ρεύμα, η εκκαθάριση και των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) γινόταν σε τετραμηνιαία βάση - στους τρείς (3) τετραμηνιαίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τον χρόνο.
Η χρέωση για τις ΥΚΩ είναι κλιμακωτή. Οι πρώτες 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο είναι φθηνές αλλά οι επόμενες 400 πολύ ακριβότερες (επταπλάσια τιμή) και αυτές πάνω απο τις 2.000 ακόμα ακριβότερες (δεκαπλάσια). Σε καθένα απο τους τρείς εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συνεπώς ο Πάροχος με βάση την (πραγματική - καταμετρημένη) κατανάλωση των τεσσάρων μηνών, επέβαλε την κλίμακα και χρέωνε αναλόγως.
Με την καθιέρωση των μηναίων εκκαθαριστικών όμως αυτό που κάνουν οι Πάροχοι είναι, σε κάθε λογαριασμό, να πολλαπλασιάζουν την (πραγματική - υποτίθεται καταμετρημένη) κατανάλωση του τρέχοντα μήνα επι τέσσερα (4)*, να συγκρίνουν το σύνολο με τα τετραμηνιαία όρια και να εφαρμόζουν αναλογικά στο αποτέλεσμα την κλίμακα. Με άλλα λόγια χρεώνουν με βάση υποθετική μελλοντική κατανάλωση. Αν η πραγματική κατανάλωση τους επόμενους τρείς μήνες δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε το τετραμηνιαίο σύνολο να περάσει στην ακριβότερη κλίμακα - τι να γίνει έχουμε ένα μικρό ατύχημα. Ο καταναλωτής πλήρωσε "αχρεωστήτως¨- δηλαδή για κατανάλωση που δεν έκανε.
Το σημαντικό είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή. Με συνέπεια τον επηρεασμό της συμπεριφοράς του. Που είναι διαφορετική αν υπολογίζει ότι κινδυνεύει να πληρώσει με επτά φορές υψηλότερη τιμή τις πάνω απο 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο απο ότι αν γνώριζε ότι αυτό θα του συμβεί αν ξεπεράσει τις 400 τον μήνα. Ότι δηλαδή στη πράξη δεν έχει δυνατότητα να "ρεφάρει" έναν μήνα με επιβαρυμένη κατανάλωση.
Θα μπορούσε η χρέωση να γίνεται με βάση πραγματική κατανάλωση (ex post που θα έλεγε και η ΡΑΑΕΥ). Το πιο εύκολο και απλό όμως είναι να αλλάξουν τα όρια της κλίμακας σε 400, 500 και 500+ τον μήνα. Ανηγμένα βέβαια πάντα σε 30 ημέρες (αυτό μπορεί και να το κρύψωμεν απο τον λαό για να μην τον μπερδέψουμε)
Υπάρχει ακόμα ένα θέμα: ποιοι μήνες περιεχονται στο τετράμηνο. Ιαν-Απρ, κλπ... Φαίνεται πιο λογικό λόγο καιρικών συνθηκών. Ποια ειναι η άποψή σας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαί, η εκκαθάριση ανα μήνα εξομαλύνει κι αυτό το πρόβλημα
Διαγραφή