Η λίστα ιστολογίων μου

3/7/11

German εναντίον Greek statistics, ή πως έμαθα τα πάντα για την Γερμανία αλλά είμαι στο ημίφως για την χώρα μου.


Περιηγούμενος το διαδίκτυο πρόσφατα, έπεσα πάνω στον δικτυακό τόπο του Bundesnetzagentur. Τι είναι τούτο? Ο γερμανικός ομοσπονδιακός ρυθμιστής των δικτύων (όλων των δικτύων, ηλεκτρικών, τηλεπικοινωνιακών κλπ.). Με ενδιαφέρει η αγορά των φωτοβολταικών. Με μικρή προσπάθεια βρήκα την οικεία σελίδα και «κατέβασα» ένα φύλλο υπολογισμού με τίτλο που υποσχόταν πολλά. Η συγκλονιστική εμπειρία μου στην επόμενη σελίδα.
Το φύλλο ήταν τεράστιο γιατί κράτησε την υπόσχεση του τίτλου του. Περιείχε ΟΛΕΣ (μία προς μία) τις 18.412 εγκαταστάσεις φωτοβολταικών που έγιναν στην Γερμανία τον Μάιο του 2011. Ημερομηνία, Κρατίδιο (Land), Πόλη, Ταχυδρομικός Κωδικός, Ονομαστική Εγκατεστημένη Ισχύς. Επεσα με μανία στους υπολογισμούς πάνω στο ίδιο το φύλλο. Συνολική νέα εγκατεστημένη ισχύς τον Μάιο 365 MW. Στη Ελλάδα πόσα είναι για νά’χουμε καλό ρώτημα? Κάπου είχα δεί ότι είχαν ΣΥΝΟΛΙΚΑ και σωρευτικά εγκατασταθεί 206 MW μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2010. Μετά? Γύρισα πάλι στο Γερμανικό φύλλο. Πόσα απο αυτά ήταν στη Βαυαρία? Τα 5.948, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Στην Πελοπόννησο? Υπάρχουν σχετικά pie charts  στον δικτυακό τόπο του ΔΕΣΜΗΕ αλλά οι αριθμοί δεν πολυφαίνονται. Πόσες εγκαταστάσεις ήταν μέχρι 100 KW στην Γερμανία? Το 98% σε αριθμό. Σε ισχύ? Το 72%. Αραγε στην Ελλάδα? Ωραία, ας ρωτήσω κάτι που νομίζω ότι ξέρω για την Ελλάδα. Πόσες εγκαταστάσεις έγιναν τον Μάιο στην Γερμανία  με ισχύ μέχρι 10 KW? Το 55% σε αριθμό, ήτοι 10.052. Σε ισχύ? Περίπου 63 MW, το 17%. Στην Ελλάδα? Δεν έχουμε Μάιο έχουμε μόνο μέχρι τον Απρίλιο γιατί η ΔΕΗ δεν βγάζει τον πίνακα κάθε μήνα αλλά κάθε (περίπου) 3 μήνες. Καλά, μικρό το κακό. Αλλά έχουμε στοιχεία μόνο για εγκαταστάσεις μέχρι 10 KW οπότε δεν μπορούμε να δούμε την γενική εικόνα. Ο αριθμός πάντως της ΔΕΗ για τον Απρίλιο είναι 267 αλλά δεν είναι πολύ σίγουρος γιατί κάθε φορά που ανακοινώνεται ο σχετικός πίνακας διορθώνονται αναδρομικά τα νούμερα μέχρι και έξη μήνες πίσω. (Ελεγξα και τους Γερμανούς. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2011 στο φύλλο του Μαίου είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά στο φύλλο του Ιανουαρίου 2011. Καμία έκπληξη).

Το να έχω πληρέστερα στοιχεία για τη Γερμανική αγορά απο ότι για την χώρα μου με στεναχώρησε λιγάκι. Και καλά εγώ αλλά ο Σόιμπλε που θα μας στείλει λεφτά να πληρώσουμε το χρέος με τον ήλιο? Απο την άλλη μεριά, οι αριθμοί πρέπει να γεμίζουν όλους μας με αισιοδοξία. Σκεφτείτε: Τον Μάιο του 2011 μόνο, εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία (με υψηλότερη feed in tariff γύρω στα 24 eurocents) 365 MW, δηλαδή περισσότερα απο όσα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα απο τη αρχή των χρόνων (και υψηλότερη feed in tariff στα 55 eurocents!)

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΘΑΝΑΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ. ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΙΛΑΜΕ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ 10άρι ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ, Η ΔΕΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ 20 ΗΜΕΡΕΣ MAXIMUM ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ...ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή