Η λίστα ιστολογίων μου

17/2/16

Οι Τιμές Χονδρικής Κατακρημνίζονται - της Λιανικής Πότε;

Ουδέν ιδιαίτερα σημαντικό από την αναφορά για την αγορά ηλεκτρισμού του ΛΑΓΗΕ για τον Ιανουάριο του 2016 που εκδόθηκε εχθές. Το μερίδιο αγοράς των Εναλλακτικών Παρόχων εξακολουθεί κοντά στο 5,5%. Αξίζει να αναφερθούν:
  • Η μείωση κατά 3% της κατανάλωσης και κατά 5% της αιχμής του συστήματος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Ίσως οφείλεται στον καιρό. 
  • Η μεγάλη αύξηση (κατά 54%!) της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αλλά και των υδροηλεκτρικών σε βάρος του λιγνίτη και των εισαγωγών. Οι ΑΠΕ στάσιμες. Οφείλεται ίσως στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου (που συνδέεται με το πετρέλαιο).
Μια σημαντική παρατήρηση δεν αφορά τον Ιανουάριο του 2016 μόνο, αλλά όλο το περασμένο δωδεκάμηνο. Η παρατήρηση είναι ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες η οριακή τιμή συστήματος ,δηλαδή η (κατά καλή προσέγγιση) χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού έχει μειωθεί για κάθε μήνα της περιόδου κατά 15% σε μέσο όρο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Εδώ και ένα χρόνο με άλλα λόγια, η χονδρική τιμή της αγοράς πέφτει με περίπου σταθερό ρυθμό σε ποσοστό 15%.  Θα περίμενε κανείς ότι η μείωση αυτή, έστω και με μια χρονική υστέρηση μερικών μηνών, θα εμφανιζόταν στην λιανική αγορά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι στην Μέση Τάση ο ρυθμός πτώσης των τιμών είναι σ' αυτή την τάξη μεγέθους. Στους μικρούς οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές όμως δεν εμφανίστηκε παρόμοιου μεγέθους γενναιοδωρία. Υπάρχει πτώση τιμών αλλά σε χαμηλότερο ρυθμό (το allazorevma.gr τον υπολογίζει στο 4-5% στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015). Είναι εμφανές ότι υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά της χαμηλής τάσης που αφορά το 65% της κατανάλωσης αλλά την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Κατά την άποψή μας, αν συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση στην μεταφορά της μείωσης της χονδρικής τιμής στην λιανική, ο ρυθμιστής της αγοράς (η ΡΑΕ ή όποιος άλλος) θα πρέπει να αναλάβει κάποιου είδους δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου