Η λίστα ιστολογίων μου

7/2/16

Στο Τέξας Αδερφοί μου - στο Τέξας!

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο Τέξας ως ένα παράδειγμα ορθής πολιτικής στον κλάδο του ηλεκτρισμού. Επειδή η πολιτεία αυτή των ΗΠΑ δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας στη χώρα μας, αλλά και (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) δεν είναι πολύ συμπαθής ούτε στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στις ελίτ των ακτών), να δώσουμε προς συνεκτίμηση ορισμένα πρόσθετα στοιχεία.

Οπως αναφέραμε η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Τέξας είναι 11 λεπτά (του δολαρίου) την κιλοβατώρα, δηλαδή λιγότερο απο 10 λεπτά του ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία. Στην Γερμανία η τιμή είναι 29 λεπτά την κιλοβατώρα. Αν μάλιστα ανάγουμε την τιμή σε όρους αγοραστικής δύναμης -(purchasing power parity) ίσως η διαφορά θα μεγάλωνε περισσότερο. Γιατί αυτή η διαφορά; Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί πληρώνουν σημαντικό ποσό για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι οι ανάλγητοι Τεξανοί καουμπόηδες - πετρελαιάδες εξοικονομούν χρήματα εις βάρος του κλίματος και συνεπώς της ανθρωπότητας.  Λάθος. Το Τέξας έχει εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών μεγαλύτερη κατά κεφαλή απο ότι η Γερμανία (18GW με 27 εκατομμύρια πληθυσμό έναντι 38GW  για 85 εκατομμύρια) και παράγει σχεδόν ίδιο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει απο τον άνεμο (9% έναντι 13% στην Γερμανία).

Τι συμβαίνει εδώ; Τι παιχνίδι παίζουν οι νεοφιλελεύθεροι καουμπόηδες; Κανένα παιχνίδι. Υπάρχει μια απλή εξήγηση. Το Τέξας έχει το 1/3 του πληθυσμού της Γερμανίας αλλά είναι διπλάσιο σε έκταση. Υπάρχει στην βορειοδυτική του πλευρά τεράστια επίπεδη ακατοίκητη έκταση σε μορφή σχεδόν στέπας - ιδανική για ανεμογεννήτριες. Οι Γερμανοί ελλείψει χώρου πρέπει να πάνε στην θάλασσα για να βρούν παρόμοιες ευνοικές συνθήκες. Το κόστος πενταπλασιάζεται.

Το αποτέλεσμα; Στη Γερμανία το 30% περίπου της τιμής του ρεύματος οφείλεται στο κόστος επιδότησης των ΑΠΕ. Στις ΗΠΑ οι παραγωγοί με ανεμογεννήτριες παίρνουν ένα μικρό επίδομα παραγωγής (2,3 λεπτά του δολαρίου την κιλοβατώρα για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας) που ανανεώνεται ετησίως (αφού οι λομπίστες τους φτύσουν αίμα) απο το Κογκρέσσο. Προτιμούμε το Τέξας όπου το ρεύμα απο άνεμο παράγεται με λιγότερο αίμα, ιδρώτα και δάκρυα (από τους καταναλωτές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου