Η λίστα ιστολογίων μου

21/11/16

Ακόμα Μια Φορά: Ποια Είναι τα Μερίδια Αγοράς στον Ηλεκτρισμό;

Το allazorevma.gr,  η πρώτη ελληνική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος αποφάσισε να εκδίδει πλέον κάθε μήνα τους δικούς του υπολογισμούς για τα μερίδια αγοράς στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Οι υπολογισμοί βασίζονται στα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ κάθε μήνα. Ακολουθούμε όμως ορισμένες αρχές που διαφοροποιούν τους υπολογισμούς μας από αυτούς που συνήθως δημοσιεύονται με δημοσιογραφική μόνο επιμέλεια. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι οι εξής:
  • Παρουσιάζουμε τα στοιχεία αφαιρώντας από την συνολική αγορά τις πωλήσεις στην Υψηλή Τάση. Συμφωνούμε δηλαδή με την ΔΕΗ ότι αυτή είναι η σωστή παρουσίαση δεδομένου ότι οι συνολικές πωλήσεις ενός από τους μεγάλους εναλλακτικούς προμηθευτές είναι μικρότερες από την κατανάλωση του μεγαλύτερου πελάτη Υψηλής Τάσης. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ πελάτης του. Αυτό αφορά τον πρώτο σε μέγεθος καταναλωτή. Τον δεύτερο ακόμα και αν μπορούσε δεν θα τον ήθελε γιατί είναι μακράν ο χειρότερος μπαταξής της αγοράς ηλεκτρισμού.
  • Παρουσιάζουμε τα στοιχεία όχι του πιο πρόσφατου μήνα αλλά τα σωρευτικά όλων των μηνών μέσα στην χρονιά. Τα ετήσια σωρευτικά στοιχεία άλλωστε υποθέτουμε ότι θα αποτελέσουν και το κριτήριο με το οποίο οποιοσδήποτε τρίτος θα αξιολογήσει την εξέλιξη της αγοράς.
  • Τέλος, κάνουμε μια προσπάθεια να μεταφράσουμε τα στοιχεία αγοράς με βάση την κατανάλωση (μεγαβατώρες) σε στοιχεία με βάση τις πωλήσεις σε ευρώ. Υποθέτουμε ότι και αυτή είναι η πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί από ένα ανεξάρτητο κριτή. Είναι σημαντική γιατί οι τιμές και το έσοδο ανά πελάτη διαφέρουν σημαντικά μεταξύ κατηγοριών πελατών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί).   

Στο τέλος Οκτωβρίου του 2016 λοιπόν, το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών προμηθευτών με βάση τις μεγαβατώρες, υπολογίζεται από το allazorevma.gr ότι ήταν σε ετήσια σωρευτική βάση περίπου 10% (10,15% για την ακρίβεια) . Το ποσοστό αυτό προέρχεται από ένα ποσοστό 23% για πελάτες Μέσης Τάσης και ποσοστό 5% για πελάτες Χαμηλής Τάσης (εμπορικούς και οικιακούς). Βαρύνοντας τα μερίδια αγοράς σε μεγαβατώρες με εκτιμώμενες μέσες τιμές πώλησης ανά κατηγορία πελατών υπολογίζουμε ότι το μερίδιο αγοράς σε ευρώ των εναλλακτικών προμηθευτών είναι πιο κοντά στο 9% του σωρευτικού κύκλου εργασιών του κλάδου μέχρι τώρα στο 2016 (πάντα χωρίς να υπολογίζονται οι πωλήσεις στην  Υψηλή Τάση). 

Θα επανέλθουμε με τα στοιχεία Νοεμβρίου περίπου στις 16 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου