Η λίστα ιστολογίων μου

17/11/16

Η Πρόταση για Φόρο Άνθρακα στην Πολιτεία της Oυάσινγκτον (proposition I-732)

Όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί στις 8 Νοεμβρίου ψήφιζαν και για ένα σωρό άλλα θέματα εκτός από τον Πρόεδρό τους. Πολλά σε πολιτειακό επίπεδο - μεταξύ αυτών και δημοψηφίσματα για συγκεκριμένα ερωτήματα. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον (Βορειοδυτικά) τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση για τον πρώτο φόρο άνθρακα στις ΗΠΑ που κωδικοποιήθηκε ως Proposition I-732. Ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία και καταψηφίστηκε με περίπου 60% κατά και 40% υπέρ (για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα το 40% αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους).

Η πρόταση αυτή αξίζει της προσοχής μας γιατί ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτει τις πολιτικές προτιμήσεις των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων στις ΗΠΑ: των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Οι (τυπικοί) Δημοκρατικοί δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο φόρος άνθρακα είναι ένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή. Οι (τυπικοί) Ρεπουμπλικανοί αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή που την θεωρούν (λίγο πολύ) απάτη. Συγχρόνως είναι παντού και πάντα εναντίον κάθε είδους φόρου.  Η πρόταση λοιπόν για να τους ικανοποιήσει προέβλεπε ότι ο φόρος άνθρακα θα ήταν ουδέτερος στην επίπτωσή του. Θα συνοδευόταν από μειώσεις -δολάριο προς δολάριο - σε φόρους εισοδήματος προσώπων και επιχειρήσεων και έμμεσους φόρους. 

Ο φόρος υπολογίστηκε σε σχετικά υψηλό επίπεδο - ώστε να αντιστοιχεί σε ένα ποσό 25 δολαρίων τον τόνο (στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπών κοστίζει σήμερα περίπου 5 ευρώ τον τόνο). Οι σχεδιαστές της πρότασης χρησιμοποίησαν ως βάση ανάλογο φόρο που έχει ήδη εισαχθεί και λειτουργεί με επιτυχία στην πολιτεία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ( που συνορεύει με την αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον).

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι πιο "πράσινοι" από τους Δημοκρατικούς τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόταση Ι-732, παρ' όλο που αποτελούσε έναν τρόπο να συμφωνήσουν οι δύο παρατάξεις σε ένα κοινό τόπο. Αντίθετα, πολλοί επώνυμοι Ρεπουμπλικανοί (όπως ο καθηγητής οικονομικών στο Harvard Gregory Mankiw - σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπους) ήταν θερμοί υποστηρικτές.

Ένα δυνατό σημείο της αμερικανικής δημοκρατίας είναι η δυνατότητα δοκιμής και λάθους στην εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών στις πολιτείες (τα "εργαστήρια της δημοκρατίας"). Η ευελιξία αυτή λείπει από την Ευρώπη. Παράδειγμα η πρόταση Ι-732. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πρόταση καθεαυτή, το γεγονός είναι ότι οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών μελών της ΕΕ (και μεταξύ αυτών οι Έλληνες) δεν έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν άμεσα την δική τους άποψη στο φλέγον αυτό θέμα.

Οι γενικότητες περί Δημοκρατίας είναι εύηχες. Είμαστε όλοι δημοκράτες πλέον. Ο "διάβολος" όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες εφαρμογής των δημοκρατικών διαδικασιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου