Η λίστα ιστολογίων μου

20/9/17

Υπάρχει Πρόβλημα με το Νυκτερινό;

Είναι αρκετός καιρός τώρα που στο allazorevma.gr (την πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα) έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συσκευών που είναι απαραίτητες για να έχουν οι καταναλωτές νυκτερινό τιμολόγιο στο ρεύμα τους. Ανεκδοτολογικού χαρακτήρα πληροφορίες μιλούν για οκτάμηνες καθυστερήσεις χωρίς ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) να δίνει πρόβλεψη για το πόση θα είναι ακόμη η αναμονή. Αντίθετα ρωτά χαριτωμένα τους "πελάτες" αν θα ήθελαν... να αποσύρουν την αίτηση τους.

Να σημειώσουμε ότι το νυκτερινό τιμολόγιο είναι μια επιλογή που έχει την καταπληκτική ιδιότητα να είναι ωφέλιμη τόσο για τον ιδιώτη καταναλωτή όσο και την κοινωνία γενικότερα. Αυτό το διακηρύσσει ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ, δεδομένου ότι το νυκτερινό τιμολόγιο δεν είναι παρά μια πρώτη μικρή εφαρμογή ενός "δυναμικού τιμολογίου" που θα γίνει πραγματικότητα (στην πληρότητά του) όταν εγκατασταθεί το "'έξυπνο" δίκτυο που θα απαιτήσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια (αν καταφέρει να το δημοπρατήσει).

Αντί όμως για έξυπνα δίκτυα, ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι δεν μπορεί να εγκαταστήσει ούτε  μετρητές νυκτερινού τιμολογίου. Οι παλιότεροι στην Επιχείριση θα πρέπει να θυμούνται τα νιάτα τους γιατί αν τα πράγματα είναι όπως φαίνονται, παρόμοιες καταστάσεις είχαν αντιμετωπίσει τελευταία φορά στην δεκαετία του '80 (Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν τόσο παλιοί και αν θυμούνται πως λυνόταν το πρόβλημα της προτεραιότητας...)

Είναι πιθανό η εικόνα που έχουμε να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει όμως ο ΔΕΔΔΗΕ να απαντήσει δημοσίως σε δύο ερωτήματα για να διαλευκανθεί το θέμα (και αν δεν το κάνει να τον προτρέψει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να το κάνει):
  • Ποιο είναι το μήκος των καταλόγων των αιτήσεων για νυκτερινό; Με βάση τον τρέχοντα ή τον προβλεπόμενο ρυθμό εγκατάστασης πότε προβλέπεται να ικανοποιηθούν;
  • Υπάρχει διαδικασία που να εξασφαλίζει ότι ο κατάλογος είναι διαφανής ώστε να τηρείται σωστή σειρά προτεραιότητος;

Αναμένουμε απαντήσεις - ελπίζοντας στην ανακουφιστική  διαβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου