Η λίστα ιστολογίων μου

27/9/17

Πουλάει η ΔΕΗ Κάτω του Κόστους στις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ;

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναγκάζεται να πωλεί κάτω του κόστους της. Υπολογίζει μάλιστα την ζημία και δικαιολογεί με τον τρόπο αυτό ένα μέρος από τα άσχημα οικονομικά της αποτελέσματα. Το περίεργο όμως δεν είναι ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό αυτό. Κατά την άποψή μας το περίεργο είναι ότι κανείς από τους ανταγωνιστές της δεν φαίνεται να αντιδρά αλλά ούτε η ΡΑΕ να ανησυχεί. Ιδιαίτερα ο Ρυθμιστής θα έπρεπε να ερευνήσει σοβαρά και να αντικρούσει την ΔΕΗ (ή να πάρει κατάλληλα μέτρα). Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί αγορά στην οποία ο κυρίαρχος παίκτης πωλεί κάτω του κόστους. Αυτό λέγεται πρακτική περιορισμού περιθωρίου (των ανταγωνιστών της) και θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Είναι η ΔΕΗ που υπερβάλει - συνεπώς είναι λογικό κανείς να μην πανικοβάλλεται. Η ΔΕΗ δεν πωλεί κάτω του κόστους. Έχει όμως πράγματι απώλεια κερδών. Γιατί δεν πωλεί κάτω του κόστους; Είναι εύκολο να διαπιστωθεί, αφού έχει συμφωνήσει να πωλεί στην ίδια περίπου τιμή στον μεγαλύτερο πελάτη της - την Αλουμίνιο της Ελλάδος - χωρίς να έχει κάποιο παράπονο. Ακόμα και στον χειρότερο κακοπληρωτή πελάτη της την ΛΑΡΚΟ έχει κάνει προσφορά σε τιμή μικρότερη της τιμής της πιο πρόσφατης δημοπρασίας ΝΟΜΕ. 

Βέβαια η ΔΕΗ χάνει κέρδη. Αυτό συμβαίνει γιατί πωλεί σε χαμηλή τιμή προϊόν που αν πωλούσε στην ημερήσια αγορά θα εισέπραττε περισσότερα κατά μέσο όρο σε μια χρονική περίοδο. Κάτι που της κοστίζει 35 ευρώ το πουλά τώρα 40 ενώ  θα μπορούσε να το πουλήσει 45. Αν το δούμε έτσι λοιπόν, η ΔΕΗ δεν πουλά κάτω από το κόστος της αλλά οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ μειώνουν τα υπερκέρδη της που οφείλονται σε στρέβλωση της ημερήσιας αγοράς (λόγω της κυρίαρχης θέσης της σ' αυτήν). Έχει κάποια διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου