Η λίστα ιστολογίων μου

3/10/17

Να Εφαρμοστεί Άμεσα Κατώτατη Τιμή στα Τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο κυρίαρχος Προμηθευτής ηλεκτρισμού στην λιανική αγορά, η ΔΕΗ, έχει σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένα στον τύπο ζημιές στην δραστηριότητα της Εμπορίας (Προμήθειας) στο 1ο εξάμηνο του 2017. Αυτό είναι μια απολύτως απαράδεκτη κατάσταση και γι' αυτό κατά την γνώμη μας ο Ρυθμιστής πρέπει να επέμβει άμεσα. 

Προτείνεται η επέμβαση αυτή να πάρει την μορφή της επιβολής στην ΔΕΗ της υποχρέωσης να μην πουλά στην Λιανική σε τιμή κάτω από μια εκ των προτέρων ορισμένη. Η τιμή αυτή θα βασίζεται σε ένα και μόνο βασικό περιορισμό. Ότι θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο κερδοφορίας στην δραστηριότητα Προμήθειας της ΔΕΗ. Θα αναθεωρείται κάθε χρόνο (ή όταν οι κυβερνήσεις επεμβαίνουν άτσαλα στην αγορά) και θα διατηρηθεί μέχρις ότου η ΔΕΗ πάψει να είναι ο κυρίαρχος Προμηθευτής (το μερίδιο της πέσει κάτω από το 30%).

Δεν θα προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε την πρότασή μας αυτή. Υπάρχουν καλύτεροι από μας (νομικοί, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κλπ) που γνωρίζουν πολύ καλά τα επιχειρήματα, έχουν υπ΄όψη τους την διεθνή πρακτική και μπορούν να το κάνουν. Απλώς δηλώνουμε την άποψή μας ότι αυτό είναι το "litmus test" (η λυδία λίθος;) για το αν η ηγετική τάξη στην χώρα (περιλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων αλλά όχι μόνο αυτών) αντιμετωπίζουν με στοιχειώδη σοβαρότητα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Γιατί δεν αρκεί η υπακοή στην τρόικα -πιστέψτε το αυτοί δεν ξέρουν πάντα καλύτερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου