Η λίστα ιστολογίων μου

27/10/17

Δεν Φταίνε οι Δημοπρασίες ΝΟΜΕ που δεν Ανοίγει η Αγορά!

Κραυγές και αλαλαγμοί ακούγονται γιατί οι τιμές στην πρόσφατη δημοπρασία ΝΟΜΕ ήταν υψηλές. Ανεβαίνει έτσι το κόστος των εναλλακτικών παρόχων, μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους και συνεπώς δεν θα ενδιαφέρονται πια να πωλήσουν σε περισσότερους καταναλωτές. Τελικά το μερίδιο αγοράς τους στην λιανική δεν θα αυξηθεί (όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο). Τι κάνουμε;

Κατ΄αρχή να συμφωνήσουμε ότι τα σχετικά μερίδια αγοράς μεταξύ του κυρίαρχου παρόχου και των εναλλακτικών δεν αλλάζουν λόγω της απόλυτης τιμής των τιμών τους αλλά λόγω της διαφοράς τους.  Όσο μεγαλύτερη η διαφορά τόσο μεγαλύτερη η απώλεια πελατείας από τον ακριβότερο προς τον φθηνότερο.

Αμέσως μετά πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η αύξηση της χονδρικής τιμής μέσω ΝΟΜΕ έχει μικρότερη επίπτωση στα περιθώρια των εναλλακτικών παρόχων από την μείωση της λιανικής τιμής της ΔΕΗ λόγω της περίφημης έκπτωσης του 15% στους καλοπληρωτές και της επίσης περίφημης (μη) χρέωσης της χρέωσης προμηθευτή (δηλαδή της χρέωσης για να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ) που η ΔΕΗ αποφάσισε να μην περάσει στον τελικό καταναλωτή. Ενέργειες που οδήγησαν την ΔΕΗ σε ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Έχουμε συνεπώς μια λιανική αγορά στην οποία ο κυρίαρχος (με μερίδιο αγοράς 84%) πάροχος πουλά κάτω του κόστους (ως αποτέλεσμα κατά τεκμήριο  πολιτικών αποφάσεων) στραγγαλίζοντας έτσι τα περιθώρια των ανταγωνιστών του. Αυτή είναι η ρίζα του κακού και όχι οι τιμές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου