Η λίστα ιστολογίων μου

5/10/17

Πίστη, Έξοδος και Διαμαρτυρία - στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Κάθε ανθρώπινη σχέση είτε προσωπική είτε κοινωνική. περνάει κρίσεις. Ο καθένας τις αντιμετωπίζει διαφορετικά αλλά, όπως έγραψε κάποτε ένας διάσημος οικονομολόγος (o Albert Ο. Hirschman), η αντίδραση συνήθως παίρνει μια από τρεις μορφές.
  • Η πρώτη είναι η διατήρηση της Πίστης (Loyalty) - η αποδοχή της δυσάρεστης κατάστασης ίσως για λόγους ασφάλειας, ίσως για λόγους συναισθηματικούς, ίσως απλώς λόγω αδράνειας.
  • Η δεύτερη είναι η Έξοδος (Exit) - χωρίς πολλά-πολλά διαζύγιο. Θα είναι όμως η εναλλακτική λύση καλύτερη; Πόσο μεγάλο είναι το κόστος της αλλαγής;
  • Η τρίτη λύση (υποτιμημένη κατά τον Hirschman) είναι η Διαμαρτυρία (Voice). Αντί να σηκωθείς να φύγεις λες το παράπονό σου στο άλλο μέρος της σχέσης, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει συμπεριφορά.
Το allazorevma,gr  είναι  αλήθεια ότι κερδίζει κυρίως με την Έξοδο - την Αλλαγή. Για αυτό και μετά την σύγκριση των τιμολογίων προτείνει με έντονα χρώματα στον χρήστη "Άλλαξε Τώρα". Αναγνωρίζει όμως ότι η Διαμαρτυρία έχει επίσης αξία τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον πάροχο. (Και αν έχει αξία για τα δύο μέρη τότε θα βρεθεί τρόπος να αμειφθεί και ο ενδιάμεσος - έστω και ηθικά!). 

Με σκοπό να διευκολύνουμε συνεπώς την Διαμαρτυρία, σκοπεύουμε (μέσα στον Οκτώβριο) να αποκαταστήσουμε μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης, για όσους χρήστες και παρόχους το επιθυμούν, την δυνατότητα επικοινωνίας ώστε πριν φθάσουν στο ...διαζύγιο να προσπαθήσουν να λύσουν συναινετικά τα μεταξύ τους προβλήματα και να συνεχίσουν την συνεργασία τους.

Το allazorevma.gr επικοινωνεί με τους χρήστες που αξιολόγησαν έναν πάροχο συμπληρώνοντας σχόλια στο σχετικό πεδίο της έρευνας και τους ζητά την άδεια να τα προωθήσουν σ' αυτόν. Εφόσον δοθεί η άδεια, ο πάροχος  αναλαμβάνει την περαιτέρω επικοινωνία με τον χρήστη. Η συμμετοχή στην διαδικασία αυτή κοστίζει προς το παρόν στον πάροχο μια μικρή μηνιαία συνδρομή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου