Η λίστα ιστολογίων μου

18/2/21

Για το Δίκτυο Ηλεκτρισμού - Επίμετρο: Τι λένε οι Αριθμοί;

Σε συνέχεια του σημειώματος σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού συστήματος διανομής ηλεκτρισμού παρατίθενται τα στοιχεία από μια πρόσφατη έκθεση της Eurelectric (είναι το lobby των μεγάλων στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού). Επειδή τα λόγια είναι καλά αλλά όταν βασίζονται στους αριθμούς είναι ακόμα καλύτερα. 

Από την έκθεση αυτή (Distribution Grids in Europe, Facts and Figures 2020) φαίνεται ότι το ελληνικό δίκτυο είναι από τα χειρότερα στους βασικούς δείκτες ποιότητας τεχνικής εξυπηρέτησης ανάμεσα στις 30 χώρες για τις οποίες παρουσιάζονται στοιχεία. Τόσο στην διάρκεια όσο και στην συχνότητα των διακοπών. Στην διάρκεια των διακοπών ο σχετικός δείκτης για το ελληνικό σύστημα είναι ο χειρότερος με εξαίρεση ορισμένες (όχι όλες) πρώην κομμουνιστικές χώρες - ήτοι τις: Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Κροατία. Στη συχνότητα των διακοπών από τις 30 χώρες χειρότερες επιδόσεις έχουν οι : Βουλγαρία Κροατία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, και Ρουμανία. Και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα - η Ιταλία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του γράφοντος ότι το ελληνικό δίκτυο είναι το χειρότερο σε δείκτες τεχνικής εξυπηρέτησης από όλα τα δίκτυα των χωρών της ΕΕ εκτός ορισμένων πρώην μελών της Κομεκόν.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα μαντάτα. Το ελληνικό δίκτυο διανομής, με απώλειες 9,33% είναι το δεύτερο χειρότερο μεταξύ των 30 χωρών. Μας περνάει μόνο η Πορτογαλία. Είναι πιθανόν στην δική μας περίπτωση να παίζουν ρόλο και οι ρευματοκλοπές - το επίπεδο όμως των απωλειών στο δίκτυο προσομοιάζει με αυτό χώρας του τρίτου παρά του πρώτου κόσμου.

Δυο ακόμα γενικές παρατηρήσεις. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες (Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία και Κύπρο) είναι οι μόνες που έχουν ένα μοναδικό διαχειριστή δικτύου διανομής Οι υπόλοιπες 25 έχουν από 3 (Σλοβακία) έως 883 (Γερμανία). Ο μέσος όρος είναι ...110. 

Δεύτερη παρατήρηση. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε ποσοστό 2,6%. Το ευχάριστο είναι ότι ξεπερνά την.. Γερμανία που δεν έχει δώσει καν στοιχεία (Οι Γερμανοί μετά από μελέτη κόστους/ωφέλειας αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους μετρητές στην μεγάλη πλειοψηφία των μικρών καταναλωτών με έξυπνους με το συνήθη ρυθμό τεχνολογικής απαξίωσης των ήδη εγκατεστημένων- δηλαδή στα 14 χρόνια). Είναι πίσω όμως από την Βουλγαρία (30,2%), την Ρουμανία (11,6%) την Πολωνία (8,3%) την Κροατία (14,3%) και βέβαια την Πορτογαλία (48%) και την Ιταλία (98,5%). Ο γράφων είναι γνωστό ότι δεν βλέπει αυτή την καθυστέρηση με κακό μάτι. Αυτό που είναι όμως απογοητευτικό είναι ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες για τις οποίες η έκθεση του Eurelectric δεν έχει πρόσβαση στην μελέτη κόστους/ωφέλειας (ούτε φυσικά στην ταυτότητα του συντάκτη)  για την χώρα - η οποία όμως καταγράφεται ότι έγινε το... 2012.

Οι εκθέσεις της Eurelectric προφανώς ετοιμάζονται με την παροχή στοιχείων που παρέχονται από τα μέλη της - στην Ελλάδα την ΔΕΗ (ή τον ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό σημαίνει ότι αυτά έχουν την ευθύνη για την ορθότητα και την πληρότητά τους. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν ως δυσμενή αφορούν το 2020. Παρατηρείται όμως μια δραματική βελτίωση τους σε σχέση με το 2019 - που ήταν ακόμα χειρότερα (και από αυτά των περισσότερων πρώην κομμουνιστικών χωρών). Αυτό στον γράφοντα τουλάχιστον δημιουργεί μια ισχυρή επιθυμία για έλεγχο και διασταύρωση από κάποιον (ανεξάρτητο) τρίτο. Έχει κανείς κάποιον υπόψη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου