Η λίστα ιστολογίων μου

15/2/21

Πράσινα Τιμολόγια; Υπάρχει Καλύτερος Τρόπος

Μια νέα "μόδα" εμφανίστηκε στην αγορά ηλεκτρισμού στην Χώρα μας. Οι πάροχοι προσφέρουν, έναντι ενός μικρού πρόσθετου τιμήματος, τιμολόγια που βεβαιώνουν ότι το ρεύμα που καταναλώνεται έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές - είναι δηλαδή "πράσινο". Αυτή είναι κατ' αρχήν μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση κατά την γνώμη μας αλλά δεν γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να εξηγήσουμε.

Όλοι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν αναγκαστικά -είτε το επιλέξουν είτε όχι- μέσω του περίφημου ΕΤΜΕΑΡ ένα ποσό που για τον μέσο καταναλωτή είναι περίπου 60-70 ευρώ τον χρόνο για να υποστηρίξει τις ΑΠΕ. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής ετήσιας δαπάνης για ρεύμα (πάνω από 12% για πελάτες εναλλακτικών παρόχων). Με τα χρήματα αυτά "αγοράζουν" (όπως άλλωστε φαίνεται και στον λογαριασμό τους) ρεύμα παραγόμενο από ΑΠΕ που αντιστοιχεί στο 20% περίπου της συνολικής παραγωγής στην χώρα.

Υποστηρίζουμε (εδώ και χρόνια) την ιδέα να πειραματιστούμε για το αν οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να πληρώσουν εθελοντικά για "πράσινη" ενέργεια. Με στόχο να μειωθεί η αναγκαστική χρέωση (το ΕΤΜΕΑΡ) και να αντικατασταθεί με εθελούσια. Φαίνεται ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται με τα πράσινα τιμολόγια όπως αυτά προωθούνται από τους παρόχους.

Ένας τρόπος να επιτευχθεί είναι οι πάροχοι να εφαρμόζουν ισόποση (ή έστω λίγο μικρότερη) πίστωση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ για αυτούς που επιλέγουν πράσινα τιμολόγια. Αυτό θα ήταν η έντιμη και διαφανής λύση. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να μειώσουν αντί να αυξήσουν την τιμή των πράσινων τιμολογίων (αυτό κάνουν για παράδειγμα στην Γερμανία-τα "πράσινα" τιμολόγια εκεί είναι φτηνότερα από τα "συμβατικά").

Η λύση που έχει δοθεί - δηλαδή αναγκαστική χρέωση (ΕΤΜΕΑΡ) συν εθελοντική χρέωση όχι μόνο επιβαρύνει χωρίς λόγο την τιμή αλλά δημιουργεί την αίσθηση της παραπλάνησης που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο αίσθημα σχετικά με τις ΑΠΕ. Γιατί η αυξημένη χρέωση δεν συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Η παραγωγή αυτή ήδη υπάρχει - επιδοτούμενη από το ΕΤΜΕΑΡ.

Εμείς στο allazorevma.gr έχουμε συνηθίσει στο να μην λαμβάνονται υπόψιν οι καινοτομικές μας ιδέες. Έχουμε όμως την υποχρέωση να τις δημοσιοποιούμε. Συνιστούμε συνεπώς στους φίλους μας να μην επιλέξουν πράσινα τιμολόγια μέχρι να πεισθούν ότι αυτά συνεισφέρουν στην μείωση της αναγκαστικής χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Έχουμε όμως και την παράλληλη υποχρέωση για την όσο το δυνατόν πιο πλήρη ενημέρωση των χρηστών μας. Θα βρείτε τα προσφερόμενα πράσινα τιμολόγια χρησιμοποιώντας το φίλτρο που υπάρχει στην σελίδα αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας μας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου