Η λίστα ιστολογίων μου

23/11/21

Ζητείται Πληροφοριοδότης Δημοσίου Συμφέροντος στον ΔΕΔΔΗΕ

Η Clarus ESCo και το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, προσκαλεί δημοσίως υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ να δώσουν στην δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διανέμονται "ατύπως" σε "ενδιαφερόμενους" σχετικά με την αγορά ρεύματος σε μηνιαία βάση με την μορφή ηλεκτρονικού φύλλου εργασίας. Τις πληροφορίες αυτές το allazorevma.gr τις ζητάει με επιστολές του προς τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΡΑΕ από την αρχή της λειτουργίας του εδώ και 6 (έξη) χρόνια. Οι επιστολές αυτές όχι μόνο δεν απαντήθηκαν αλλά δεν επιβεβαιώθηκε καν η παραλαβή τους.

Ελπίζουμε να υπάρξουν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ που θα κατανοήσουν ότι η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών (που δεν είναι "εμπορικές" εμπιστευτικές πληροφορίες καθώς τα περισσότερα δημοσιεύονται μέσω των Πεπραγμένων της ΡΑΕ με καθυστέρηση έτους - ή και ετών - όταν είναι πλέον εντελώς άχρηστα), δημιουργεί αντικειμενικά κίνητρο διαφθοράς, δεδομένου ότι η έγκαιρη, πλήρης και ακριβής πληροφόρηση έχει οικονομική αξία. Την οποία μπορεί να ιδιοποιείται ο κάτοχος της πληροφορίας εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Ακόμα και αν δεν την ιδιοποιείται, την στερεί από τους καταναλωτές στην προσπάθεια τους να επιλέξουν τον καταλληλότερο για αυτούς Πάροχο.

Θα βοηθούσε πολύ αν ο ΔΕΔΔΗΕ, εκμεταλλευόμενος και την τεχνογνωσία των πρόσφατα αποκτηθέντων μετόχων διεθνούς κύρους, χρησιμοποιούσε (όπως έχουν κάνει ήδη άλλες ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις) τις υπηρεσίες εξειδικευμένων παρόχων νομικών υπηρεσιών για να εγκαταστήσει διαδικασίες προστασίας Πληροφοριοδοτών Δημοσίου Συμφέροντος.

Με την ευκαιρία, θα ήταν επίσης καλό η ΡΑΕ να ανασχεδιάσει τον κανονισμό σχετικά με την συμμετοχή στην αγορά ώστε να είναι προαπαιτούμενο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να  δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις για την δραστηριότητά τους στην λιανική αγορά ρεύματος και αερίου λογιστικά διαχωρισμένες από τυχόν άλλες κάθετες ή οριζόντιες δραστηριότητες. 

Δυστυχώς η Clarus δεν έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, την οικονομική δυνατότητα να  αμείψει τον Πληροφοριοδότη Δημοσίου Συμφέροντος (ούτε ίσως θα ήταν πρέπον. Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ θα μπορούσαν). Αν όμως της αποσταλούν τα στοιχεία, υπόσχεται ότι θα κρατήσει την ανωνυμία του Πληροφοριοδότη, θα τα δημοσιοποιήσει αμέσως και θα εγκαταστήσει μόνιμη διαδικασία παροχής πληροφοριών σχετικά με την αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Έτσι, πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε μερικές δεκάδες "ενδιαφερόμενους" σήμερα, θα γίνουν προσβάσιμες τουλάχιστον στους χρήστες της ιστοσελίδας μας που πλησιάζουν πλέον το εκατομμύριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου