Η λίστα ιστολογίων μου

26/11/21

Ας Βοηθήσουμε τους Καταναλωτές Τουλάχιστον να Καταλάβουν

Επιστολή του allazorevma.gr προς την ΡΑΕ 26 Νοεμβρίου 2021

Κυρίες/κύριοι,

Οι καταναλωτές υφίστανται εδώ και μερικούς μήνες τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς αναταραχής στις ενεργειακές αγορές. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα επιδοτήσεων εκμεταλλευόμενη τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ. Οι καταναλωτές όμως, παραλαμβάνοντας τους λογαριασμούς τους, βρίσκονται σε αδυναμία όχι μόνο να πληρώσουν αλλά και να κατανοήσουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία τόσο της κρατικής επιδότησης όσο και των χρεώσεων των παρόχων (ειδικότερα η παρατήρηση μας είναι ότι η πίστωση της επιδότησης είναι προς το παρόν εξαιρετικά προβληματική).

Η ομαλή λειτουργία των αγορών προϋποθέτει την ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων. Το απόθεμα εμπιστοσύνης εξαντλείται καθημερινά στην αγορά ενέργειας. Πρέπει αυτό το απόθεμα να αναπληρωθεί άμεσα και αυτό είναι ευθύνη όλων των συμμετεχόντων. Θεωρούμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πέραν της ήδη υπάρχουσας υποδομής (myrae.gr) πρέπει να διευκολύνει την διαδικασία του ελέγχου των λογαριασμών και της διαπίστωσης των διαφορών σε περιπτώσεις λανθασμένων χρεώσεων.

Το allazorevma.gr προτείνει την εγκατάσταση διαδικασίας, (η οποία κατά την γνώμη μας δεν απαιτεί τροποποίηση του Κανονισμού Προμήθειας), σύμφωνα με τη οποία η ιστοσελίδα μας θα αποστέλλει λογαριασμούς καταναλωτών που έχουν αμφιβολίες για τις χρεώσεις στον λογαριασμό τους σε αρμόδιο στην ΡΑΕ, με σκοπό να διαπιστώνεται από αυτόν η τυχόν διαφορά στο πνεύμα του άρθρου 38 του Κώδικα. Η ιστοσελίδα μας θα διεκπεραιώνει δωρεάν την ανάλυση των χρεώσεων σε λογαριασμούς (όπως ήδη κάνει) έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο αρμόδιος της ΡΑΕ στην διαπίστωση. Με την τρόπο αυτό θα επιταχύνεται η διαλεύκανση των διαφορών και η σχετική πίστωση της τυχόν διαφοράς από τον Πάροχο.

Προτείνουμε η διαδικασία αυτή να γενικευθεί (π.χ. με την συμμετοχή και άλλων ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών) και να καταστεί μόνιμη για να μειωθεί το κόστος συναλλαγής της διαδικασίας του άρθρου 38 που αποτρέπει στην πράξη τους καταναλωτές από την χρήση του. Είμαστε στην διάθεση της ΡΑΕ να συμβάλλουμε στη γενίκευση αυτή.

Είμαστε στην διάθεσή σας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου