Η λίστα ιστολογίων μου

28/9/23

"Eξυπνοι" Μετρητές: H Θηριώδης Αστοχία του ΔΕΔΔΗΕ

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να χαρακτηρισθεί η αποτυχία του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής σχετικά με τους έξυπνους μετρητές με ένα μετριοπαθή όρο. Ο γράφων επέλεξε ως καταλληλότερο το "Θηριώδης". Η αποτυχία είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη στην ιστορία του συγκρινόμενη ίσως μόνο με την 15χρονη προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το πληροφοριακό σύστημα πελατών του (1981-1996, όταν ήταν ακόμα μέρος της ΚΕΗ - γνωστής ως ΔΕΗ). Έχει όμως και πολύ πιο σημαντική αρνητική επίπτωση. Έφερε την χώρα ουραγό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στην  εγκατάσταση των μετρητών - ακόμα και σε σύγκριση με αυτές που ενσυνείδητα έχουν βάλει μετριοπαθείς στόχους όπως η Γερμανία.

Ακόμα και μια ορθή σκέψη, να αξιολογήσουν τεχνικά πολλές προτάσεις και να προμηθεύονται από τους επιτυχόντες σε τμηματικούς διαγωνισμούς στην διάρκεια του έργου, κατέληξε να διακωμωδηθεί με την απόρριψη* ενός από τους διεθνώς αναγνωρισμένους προμηθευτές. Μειώνοντας τον αριθμό των ικανών υποψηφίων που θα συμμετέχουν στους τμηματικούς διαγωνισμούς. Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε το αδιανόητο - να πυροβολήσει το πόδι του.

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι η αποτυχία είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί οικειοθελείς παραιτήσεις ή ακόμα και αποπομπή υψηλά ισταμένων στελεχών. Κατανοεί κανείς ότι η ευθύνη είναι διεσπαρμένη (σε μια προσπάθεια 14 ετών πολλοί αρμόδιοι έχουν ήδη αφυπηρετήσει...) και ότι το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από πολιτικές επιρροές (ή στην καλύτερη περίπτωση γραφειοκρατική αδράνεια) που ίσως αφορούν περισσότερες από μια κυβερνήσεις. Καμία υπόνοια για διαφθορά. Η απαίτηση για παραιτήσεις στηρίζεται στο ότι τα στελέχη σιώπησαν ενώ γνώριζαν ότι η διαδικασία οδηγείται σε αποτυχία. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Έτσι λειτουργούσε πάντα ο ΔΕΔΔΗΕ (που πάντα πετυχαίνει το σωστό αφού εξαντλήσει όλους τους εναλλακτικούς τρόπους αποτυχίας**). Απλώς το μέγεθος της αποτυχίας είναι στη  συγκεκριμένη περίπτωση τεράστιο.

Δεν είναι ευχάριστο για τον γράφοντα να απαιτεί ατιμωτικές παραιτήσεις - εκτός των άλλων γιατί μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του στην θέση των αρμόδιων στελεχών. Αυτό δεν ισχύει για τον πολιτικά διορισμένο Διευθύνοντα Σύμβουλο ο οποίος πρέπει να πέσει ηρωικά στο σπαθί του - τώρα. Θα προσφέρει έτσι καλή υπηρεσία στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στην χώρα γενικότερα.

Βεβαίως το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τις παραιτήσεις στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί είναι λάθος από το ξεκίνημά της και ο γράφων έχει εκφράσει την άποψη εδώ και χρόνια (ακόμα και επισήμως απαντώντας σε διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ πρώην ΡΑΕ) ότι το έργο πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Υπάρχει κάποιος γενναίος που θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό;


* Νομότυπη απόρριψη - αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου το μέγεθος της ευθύνης των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ
** Παράφραση θρυλούμενου αποφθέγματος του Τσόρτσιλ όταν τον εκνεύριζαν οι Αμερικανοί σύμμαχοί του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου