Η λίστα ιστολογίων μου

18/4/24

"Τσίμπησε" το Ρεύμα τον Απρίλιο - Φταίει το Πράσινο Τιμολόγιο

Η τιμή του πράσινου τιμολογίου αυξήθηκε ανεπαίσθητα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σχολίων, πράγμα κατανοητό δεδομένου ότι υπάρχει (δικαίως) η εντύπωση ότι η χονδρική τιμή συνεχίζει την πτωτική της τάση. Δυστυχώς τα περισσότερα σχόλια - ειδικά τα περί αυξημένων ρευματοκλοπών - απέχουν από την πραγματικότητα. Η αιτία της αύξησης είναι ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του περίφημου πράσινου τιμολογίου*. Με την βοήθεια του Πίνακα που ακολουθεί προσπαθούμε να εξηγήσουμε το εκ πρώτης όψεως παράδοξο αυτό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο άλλωστε αυτή την στιγμή βρίσκονται εκόντες - άκοντες η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της.

Η τελική τιμή της ενέργειας υπολογίζεται ως το αλγεβρικό άθροισμα της σταθερής βασικής τιμής (μετά από την  έκπτωση του μήνα) και του μεταβλητού "Μηχανισμού Διακύμανσης". Το πρόσημο του Μηχανισμού εξαρτάται από την τάση της χονδρικής των δύο προηγούμενων μηνών (Ιανουάριος, Φεβρουάριος για τον Μάρτιο, Φεβρουάριος Μάρτιος για τον Απρίλιο). Για τους δύο συγκεκριμένους μήνες το πρόσημο είναι αρνητικό - ακριβώς γιατί η χονδρική τιμή έχει συνεχή πτωτική τάση.

Παρατηρούμε όμως ότι η αρνητική τιμή του Μηχανισμού για τον  Μάρτιο είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απρίλιου. Γιατί αυτό; Γιατί η χονδρική έπεσε με υψηλότερο ρυθμό μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (93-73=20) από ότι μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου (73-67=7). Έτσι, το αλγεβρικό άθροισμα και συνεπώς η τελική τιμή για τον Απρίλιο είναι μεγαλύτερη από ότι τον Μάρτιο.

Θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η ΔΕΗ δεν είχε αυξήσει την έκπτωση στην Βασική Τιμή από 10% σε 15% τον Απρίλιο. Αυτό φαίνεται στη  σκιασμένη τρίτη στήλη του Πίνακα. Αν ο υπό κρατικό έλεγχο δεσπόζων Πάροχος δεν έκανε την ευσπλαχνική αυτή κίνηση, η αύξηση στο πράσινο τιμολόγιο τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο δεν θα ήταν μόνο 1 αλλά 8 ευρώ την μεγαβατώρα.

Γιατί είναι το πράσινο τιμολόγιο σχεδιασμένο με τον τρόπο αυτό; Μπορούμε στο allazorevma.gr να κάνουμε μια υπόθεση, αλλά θα αφήσουμε την ευθύνη για να το εξηγήσουν σε αυτούς που το σχεδίασαν.



* Υπάρχουν βεβαίως παράμετροι που επηρεάζουν την τάση των τιμών της χονδρικής και έχουν σχέση με τις αγορές αλλά και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Η ανάλυση όμως εδώ γίνεται ceteris paribus - υποθέτοντας ότι αυτές οι παράμετροι μένουν σταθερές. Ακριβώς για να αναδειχθεί η φαινομενικά παράδοξη συμπεριφορά τής φόρμουλας του τιμολογίου. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι "φταίνε οι ρευματοκλοπές"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου