Η λίστα ιστολογίων μου

25/4/24

Να Διακοπεί Άμεσα η Λειτουργία του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΑΕΥ

Το energycost.gr, το διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης τιμών ενέργειας της ΡΑΑΕΥ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα γιατί α) ακόμα και σήμερα που γράφεται το παρόν κάνει λάθος υπολογισμούς (και μάλιστα σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και β) στην καλύτερη περίπτωση είναι άχρηστο για τους καταναλωτές χρήστες του. Στην χειρότερη είναι παραπλανητικό.

Δεν είναι εύκολα κατανοητό γιατί ένας κρατικός φορέας έδωσε στην δημοσιότητα μια εφαρμογή η οποία προφανώς δεν έχει υποστεί τον τεχνικά απαραίτητο έλεγχο. Είναι ακόμα δυσκολότερο να αποδεχθεί κανείς το ότι η εφαρμογή εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα παρόλο που έχουν υποδειχθεί (από το allazorevma.gr τουλάχιστον) σοβαρά λάθη. Η διαδικασία debugging (διόρθωσης λαθών) σε περιβάλλον που είναι προσβάσιμο στον χρήστη παραβιάζει ασύστολα την πιο στοιχειώδη πρακτική ανάπτυξης εφαρμογών. Με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της αξιοπιστίας του κράτους, του φορέα και των αρμοδίων για την υλοποίηση του έργου.

Είναι προφανές ότι εκτός από τα λάθη στους υπολογισμούς το energycost.gr όπως λειτουργεί σήμερα δεν καλύπτει όλη την αγορά (δεν υπάρχουν κίτρινα και μπλε τιμολόγια ούτε επαγγελματικά) και χρησιμοποιεί μια  μεθοδολογία υπολογισμού που όχι μόνο δεν είναι χρήσιμη για τον καταναλωτή αλλά είναι συχνά παραπλανητική. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζει βασικές αρχές λειτουργίας ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.

Το allazorevma.gr, η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών, που είναι πρωτοπόρος στην χώρα και εξυπηρετεί τους Έλληνες καταναλωτές από το 2015, έχει συμφέρον από την καλή λειτουργία του κρατικού εργαλείου γιατί αυτή εξυπηρετεί το δικό του αλλά και το κοινωνικό συμφέρον της διάδοσης της χρήσης τέτοιων σελίδων από τους καταναλωτές ενέργειας  - πράγμα που είναι στόχος και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Έχουμε ήδη θέσει την εμπειρία μας στη διάθεση της ΡΑΑΕΥ και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για συνεργασία ακόμα μια φορά. Επείγει όμως να διακοπεί αυτή η αδιανόητη περιπέτεια - το μαύρο ανέκδοτο του energycost.gr. Μέχρι να καταστεί στοιχειωδώς αξιόπιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου