Η λίστα ιστολογίων μου

5/6/24

Δείκτης Τιμών Μαίου: Προσωρινή Μείωση των Τιμών

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Mαίου 2024 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, εμφάνισε αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Απριλίου 2024Ο Δείκτης Τιμών από 220,59 έπεσε στα 210,32 ευρώ την μεγαβατώρα.  

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δεν περιλαμβάνουν πλέον την κρατική επιδότηση - η οποία καταργήθηκε από την 1/1/24 - και έμειναν σταθερές στα 74,98 ευρώ την μεγαβατώρα. 

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, μειώθηκε σημαντικά από 133,12 σε 123,44 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών Παρόχων κυμάνθηκαν από 119,68 έως 134,93με μέσο όρο τα 125,78 ευρώ την μεγαβατώρα στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (124,65). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (5/23-5/24), η μέση τιμή των εναλλακτικών Παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) μειώθηκε κατά 8% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ μειώθηκε κατά 22%. 

Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες.  Στον δεύτερο παρουσιάζεται η εξέλιξη του μικτού περιθωρίου των Παρόχων τους πιο πρόσφατους μήνες.

Τον Μάιο η χονδρική τιμή αυξήθηκε σημαντικά με ποσοστό +28,8% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής αντίθετα σημείωσε σημαντική πτώση (-4,66%). Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μείωση του μικτού περιθωρίου (12%) των Παρόχων σε σχέση με τους τέσσερεις προηγούμενους μήνες του έτους. Η αύξηση όμως της χονδρικής προβλέπεται να επηρεάσει τον επόμενο (ή και τους επόμενους) μήνες οπότε αναμένεται ανοδική τάση των τιμών λιανικής ιδιαίτερα αν ο ανταγωνισμός μείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και των εναλλακτικών παρόχων. Η συνολικά μικρή μείωση των ανταγωνιστικών χρεώσεων προήλθε από μείωση των τιμών της ΔΕΗ και ελαφριά αύξηση των τιμών των εναλλακτικών παρόχωνΜε συνέπεια το κίνητρο αλλαγής παρόχου από την ΔΕΗ σε εναλλακτικό Πάροχο να γίνει ασθενέστερο. Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από την ΡΑΑΕΥ για τα μερίδια αγοράς στην Χαμηλή Τάση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων έχει επηρεάσει το συντριπτικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ (73% των μετρητών).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου