Το κράτος αποφάσισε να ανανεώσει το νυκτερινό* τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δηλωμένος στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές να μεταφέρουν την κατανάλωσή τους σε ώρες της ημέρας που υπάρχει υπερπροσφορά παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - οι οποίες πλέον κινδυνεύουν συχνά να απορρίπτονται ως πλεονάζουσες. Πόσο ισχυρό θα είναι αυτό το κίνητρο όμως; Η αλλιώς πόσο θα στοιχίζει η κιλοβατώρα που καταναλώνεται μέσα στα χρονικά όρια του νέου τιμολογίου;
Το κράτος μελετά σοβαρά το θέμα εδώ και πολλούς μήνες. Αυτό τουλάχιστον μπορεί να υποθέσει κανείς αν κρίνει από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες σχετικές ανακοινώσεις των μαζικών μέσων επικοινωνίας. Έχουμε μάθει μέχρι τώρα τις νέες χρονικές ζώνες μέσα στις οποίες θα ισχύσει και την πιθανή ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του - τον Φεβρουάριο του 2025. Τα δημοσιεύματα επιπρόσθετα διαδίδουν με έμφαση ότι το νέο τιμολόγιο θα οδηγήσει σε φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές που θα το εκμεταλλευτούν. Χωρίς όμως να δίνουν την σημαντικότερη πληροφορία: Σε ποια τιμή θα πωλείται αυτό το "μεσημεριανό" τιμολόγιο; Η τουλάχιστον πόσο φθηνότερο θα είναι σε σχέση με το ημερήσιο;
Χρειάζεται συνεπώς να μαντέψουμε. Η πρόσφατη εμπειρία από την αγορά δεν είναι ενθαρρυντική. Ο μόνος Πάροχος που δίνει διαφορετική (και χαμηλότερη) τιμή στο υπάρχον νυκτερινό είναι ο υπό κρατικό έλεγχο δεσπόζων - η ΔΕΗ. Η διαφορά όμως των τιμών μεταξύ "ημέρας" και "νύχτας" είναι δυσδιάκριτη με γυμνό μάτι: Είναι 0,00988 ευρώ την κιλοβατώρα (0,15499-0,14514). Αν ένας μέσος καταναλωτής καταφέρει να μεταφέρει το 50% της κατανάλωσής του στις ώρες του σημερινού νυκτερινού της ΔΕΗ (από το 30% που είναι το σύνηθες) θα έχει ένα κέρδος λιγότερο από 1 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το ημερήσιο.
Είναι προφανές ότι για τους Παρόχους το ζωνικό τιμολόγιο δεν είναι ελκυστικό. Αυτό είναι λογικό γιατί εισπράττουν χαμηλότερη τιμή για την κατανάλωση μέσα στην ζώνη ενώ το δικό τους κόστος παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την ζώνη κατανάλωσης. Ο υπό κρατικό έλεγχο δεσπόζων Πάροχος το έχει διατηρήσει γιατί ίσως θέλει να τηρεί τις παραδόσεις - αλλά και αυτός έχει σχεδόν μηδενίσει την ελκυστικότητά του. Στην πράξη, εδώ και χρόνια το "νυκτερινό" τιμολόγιο έχει καταργηθεί.
Τι μπορεί ή τι είναι πιθανό να γίνει; Μια πιθανότητα είναι να αναγκασθούν οι Πάροχοι να παρέχουν ζωνικά τιμολόγια με αρκετά διαφοροποιημένες τιμές ανά ζώνη (δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι νομικά δυνατό) ώστε να επηρεάσουν την συμπεριφορά των καταναλωτών (εκτιμούμε ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η σχέση των τιμών να είναι τουλάχιστον 1 προς 2) Οι Πάροχοι, αν υποχρεωθούν, μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να χάσουν από τα κέρδη τους αν μειώσουν την τιμή μειωμένης ζώνης και αυξήσουν ταυτόχρονα την τιμή στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί πιθανόν ο στόχος που αφορά το πλεόνασμα των ΑΠΕ αλλά θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στους λογαριασμούς των καταναλωτών -τουλάχιστον πριν αυτοί μεταφέρουν ένα μέρος της κατανάλωσης στην μειωμένη ζώνη. Μετακίνηση που μακροπρόθεσμα οι Πάροχοι έχουν την δυνατότητα να εξουδετερώσουν "καλιμπράροντας" κατάλληλα την τιμολογιακή και γενικότερη εμπορική τους πολιτική**.
Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο. Οι δύο στόχοι του κράτους - η λύση στο πρόβλημα των ΑΠΕ και η μείωση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές - προς το παρόν δεν μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα. Πάντως όχι από τον Φεβρουάριο του 2025. Η εμπειρία όμως μας οδηγεί στο να μαντέψουμε ότι για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα δώσει εντολή (γιατί άλλωστε τον κρατά υπό τον έλεγχό του;) στον δεσπόζοντα Πάροχο να πάρει την πρωτοβουλία να θυσιάσει μέρος των κερδών του δίνοντας ένα ελκυστικό ζωνικό τιμολόγιο χωρίς να αυξήσει το ημερήσιο. Αν γινόταν αυτό, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού - προφανή (αλλά όχι πρωτοφανή) κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη αγορά. Μαντεύουμε επίσης ότι αυτό θα διαφύγει της προσοχής των αρμόδιων ρυθμιστών, του πολιτικού συστήματος κάθε απόχρωσης, όλων των "Πανεπιστημιακών", σχεδόν όλων των Λειτουργών του Τύπου και ίσως των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Μπορεί όμως και να μαντεύουμε λάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου