Δεν ήταν ανάγκη να πάρει τηλέφωνο ο Υπουργός την ΔΕΗ για να της υπενθυμίσει ότι το νυκτερινό της τιμολόγιο, όπως ήταν το Δεκέμβριο, όχι μόνο δεν υπηρετούσε την ρητορική του νέου φθηνού "μεσημβρινού" τιμολογίου αλλά την γελοιοποιούσε. Με διαφορά μικρότερη από 1 λεπτό την κιλοβατώρα μεταξύ του ημερήσιου και του νυκτερινού (0,009985 ευρώ/KWh), έδινε στον μέσο καταναλωτή (300 KWh τον μήνα) το "συνταρακτικό" κίνητρο των 0,63 ευρώ τον μήνα αν κατόρθωνε να μεταφέρει ένα 20% της κατανάλωσής του στην χαμηλή ζώνη**.
Δεν ήταν ανάγκη να πάρει τηλέφωνο ο Υπουργός. Η ΔΕΗ από τη ίδρυσή της, στα μέσα του περασμένου αιώνα, έχει ενσωματώσει στο συλλογικό της DNA την ικανότητα να μαντεύει την θέληση του γκουβέρνου. Αποφάσισε λοιπόν για τον Ιανουάριο να μειώσει την τιμή του νυκτερινού από 0,14514 σε 0,13088 ευρώ την κιλοβατώρα. Αυξάνοντας την διαφορά από την ημερήσια ζώνη σε 2,4 λεπτά την κιλοβατώρα (0,02387). Όπως είναι συνηθισμένο, δεν δόθηκε απολύτως καμία εξήγηση γιατί ελήφθη η απόφαση αυτή ούτε - μέχρι στιγμής - διαφημίστηκε. Αρκεί υποθέτουμε ότι πήρε το μήνυμα ο Ιδιοκτήτης.
Με το νέο αυτό διζωνικό τιμολόγιο ένας μέσος καταναλωτής (300 κιλοβατώρες τον μήνα) που θα καταφέρει να μεταφέρει το 20% της κατανάλωσής του στην ζώνη χαμηλής χρέωσης (60 κιλοβατώρες) θα έχει ένα όφελος περίπου 2,5 ευρώ τον μήνα η περίπου 4,5% χαμηλότερη δαπάνη (από 54 σε 51,5 ευρώ τον μήνα - περιλαμβανομένου του παγίου και του ΦΠΑ).
Υπάρχουν δυο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Το πρώτο είναι αν το αυξημένο αυτό κίνητρο των 2,5 ευρώ τον μήνα θα είναι πράγματι αρκετό για να μεταφερθεί από τον Φεβρουάριο το 20% της κατανάλωσης στην χαμηλή ζώνη. Ή, για να είμαστε πρακτικοί: τι ποσοστό κατανάλωσης θα μεταφερθεί στην χαμηλή ζώνη μέσα στον Ιανουάριο; Είμαστε σίγουροι ότι η ΔΕΗ (εκμεταλλευόμενη και την νέα διαδικασία της μηνιαίας καταμέτρησης!) θα μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά.
Το δεύτερο ερώτημα είναι η επίπτωση της μεταφοράς της κατανάλωσης στην ζήτηση στις ώρες υπερπαραγωγής των ΑΠΕ και συνεπώς στην τιμή της χονδρικής αγοράς. Θα τολμήσουμε να μαντέψουμε με βάση τους δικούς μας πρόχειρους υπολογισμούς. Μια μεταφορά του 20% της ζήτησης από το 50% των οικιακών καταναλωτών με Γ1Ν στην ζώνη χαμηλής χρέωσης (υπόθεση που είναι στα όρια της υπεραισιοδοξίας) θα αυξήσει την ζήτηση στις ώρες αυτές κατά 0,69%. Θα έχει συνεπώς αμελητέα επίδραση. Η δική μας υπόθεση πάντως είναι ότι η σχέση μεταξύ των τιμών των ζωνών θα πρέπει να υπερβεί το 2:1 για να έχει κάποια επίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών (άλλωστε αυτή περίπου ήταν η σχέση στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και τα παλιά καλά χρόνια του κρατικού μονοπωλίου όταν η ΔΕΗ είχε την καλή συνήθεια να αντιγράφει τους Γάλλους κρατικούς μονοπωλητές).
Σχέση 2:1 σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλάει το ανώτερο στα 8 λεπτά στην χαμηλή ζώνη. Αν το κάνει αυτό, οι ανταγωνιστές της θα την ακολουθήσουν; Η εμπειρία λέει ότι θα είναι δύσκολο δεδομένου ότι θα μειώνονται τα έσοδά τους χωρίς να μειώνεται το κόστος τους. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την τακτική που θα ακολουθήσουν οι παίκτες της αγοράς το κράτος και οι ρυθμιστικές αρχές, δεδομένου ότι οι τιμολογιακές πρακτικές της ΔΕΗ θα πρέπει να παρακολουθούνται για τυχόν "στραγγαλισμό περιθωρίου" των ανταγωνιστών της (margin squeeze). Γι' αυτό δεν είναι απίθανο ο θόρυβος για το "μεσημβρινό" τιμολόγιο να καταλαγιάσει σύντομα και το όλο θέμα να αποσιωπηθεί και να αποσυρθεί στο μεγάλο καλάθι των μεσοβέζικων (και γι' αυτό αποτυχημένων) κρατικών παρεμβάσεων στο ρεύμα. Μέχρι να έρθουν οι έξυπνοι μετρητές οπότε είναι πιθανό ότι θα αρχίσει και το πραγματικό Μεγάλο Πανηγύρι. Θα πάρει χρόνια - πολλά χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου