Η λίστα ιστολογίων μου

20/1/17

Θετικό Βήμα για την Αγορά Ηλεκτρισμού το 2016

Με την δημοσίευση των στοιχείων από τον ΛΑΓΗΕ για τον Δεκέμβριο του 2016, έχουμε πλέον μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μέσα στην χρονιά. Η εικόνα είναι θετική. Το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε από 4,4% το 2015 σε 9,2% το 2016. Σε μια αγορά που έμεινε στάσιμη σε κατανάλωση στις 50 Τεραβατώρες (εκατομμύρια Μεγαβατώρες) και στις δυο χρονιές, οι εναλλακτικοί προμηθευτές πούλησαν τις 2,2 Τεραβατώρες το 2015 και τις 4,6 το 2016 (Όλα τα ποσά είναι σωρευτικά για την χρονιά και τα μερίδια αγοράς υπολογίζονται περιλαμβάνοντας και την Υψηλή Τάση. Αν αφαιρεθεί η Υψηλή Τάση το μερίδιο των εναλλακτικών στο 2016 ανεβαίνει στο 10,5%).

Εξακολουθεί βέβαια το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών στην Μέση Τάση (περίπου 23,6%) να είναι πολύ μεγαλύτερο απο ότι στην Χαμηλή Τάση (5,4%), παρατηρείται όμως τους τελευταίους δύο μήνες του 2016 να σταθεροποιείται και να μειώνεται ελαφρά το πρώτο και να αυξάνεται αργά το δεύτερο. Αυτά είναι τα λιγότερο καλά νέα για τον ανταγωνισμό στην αγορά. Κατά την διάρκεια του 2017 η αύξηση των μεριδίων των εναλλακτικών θα πρέπει  να προέλθει από την αγορά των πολλών μικρών καταναλωτών, δεδομένου ότι τα περιθώρια στην Μέση Τάση φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί. Πολύ πιο δύσκολο, αργό και ακριβό παιχνίδι. Θέλει υπομονή, επιμονή, γερό στομάχι δημιουργικότητα και θέληση για καινοτομία. 

Μια σημαντική προϋπόθεση. Να σταματήσει η ΔΕΗ να "χαϊδεύει" τους κακοπληρωτές της, οι οποίοι μέσα στην ανέμελη ζεστασιά της αγκάλης της ξεχνούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και δεν έχουν κανένα κίνητρο να ψάξουν για καλύτερη τιμή, βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καλύτερη τιμή από την μηδενική! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου