Η λίστα ιστολογίων μου

13/1/17

Ας Αφήσουμε του "Έξυπνους" Μετρητές στους Προμηθευτές

Ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής της χώρας (ΔΕΔΔΗΕ) προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό (πολλά χρόνια) να προμηθευτεί 200,000 "έξυπνους" μετρητές. Δεν τα έχει καταφέρει ακόμα και είναι πιθανό να αργήσει περισσότερο γιατί - συνηθισμένα τα βουνά από χιόνια - ο εκ των δύο αποτυχών υποψήφιος προμηθευτής κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι ευκαιρία ίσως να σκεφτούμε την διαδικασία υλοποίησης αυτής της σημαντικής επένδυσης από την αρχή. Θα επιχειρηματολογήσουμε παρακάτω ότι η βέλτιστη διαδικασία είναι αυτή στην οποία η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση των μετρητών αφήνεται στους προμηθευτές ηλεκτρισμού και όχι στο δίκτυο. Τα επιχειρήματα παρουσιάζονται με αύξουσα κατά την άποψή μας σημασία.
  • Η διαδικασία προμήθειας θα είναι ταχύτερη και θα διεκπεραιωθεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και σε χαμηλότερο κόστος. Είτε αυτή γίνει απ' απευθείας από τους προμηθευτές είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ για λογαριασμό των προμηθευτών. Για την ταχύτητα δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις. Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αγοραστές θα είναι (ή θα επηρεάζονται ισχυρά από) ιδιωτικές αμιγώς κερδοσκοπικές (και ανταγωνιστικές μεταξύ τους) επιχειρήσεις. Ο ίδιος λόγος θα τείνει να βελτιστοποιήσει και το κόστος. Να σημειωθεί ότι με μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς ότι η χαμηλότερη προσφορά που δόθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο για ανάλογες προμήθειες σε άλλες χώρες (230 ευρώ ανά μετρητή έναντι διεθνούς μέσου όρου κάτω από 200 ευρώ-πηγή στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).
  • Η ταχύτητα της κάλυψης θα είναι μεγαλύτερη εκτός των άλλων και γιατί δεν είναι σίγουρο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση των πολλών εκατομμυρίων μετρητών που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν. Αντίθετα, με την πρωτοβουλία των προμηθευτών η χρηματοδότηση θα γίνει πολύ ευκολότερα γιατί αυτοί θα χρεώνουν την τοποθέτηση σε όσους καταναλωτές επιλέξουν τον έξυπνο μετρητή. Το ποσό που απαιτείται είναι μικρό σχετικά. Στην Μ Βρετανία για παράδειγμα είναι  ένα πάγιο ετήσιο τέλος των 7 ευρώ περίπου.  
  • Το ότι οι καταναλωτές θα συμμετέχουν στην επένδυση θα εξασφαλίσει ότι αυτή θα είναι αποδοτική. Οι έξυπνοι μετρητές θα εγκαθίστανται όχι επί "δικαίων και αδίκων" αλλά στοχευμένα σε καταναλωτές που, αποδεχόμενοι το αυξημένο πάγιο, θα επιζητούν νέες υπηρεσίες, από τις άπειρες εφαρμογές "έξυπνου σπιτιού" που η τεχνολογία θα φέρει σύντομα και την χώρα μας. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το ελληνικό κράτος υποχρέωσε τους πολίτες του να φέρουν αυτοί το κόστος της μετατροπής των δεκτών τους. Γιατί όχι και στην περίπτωση των έξυπνων μετρητών (των οποίων μάλιστα η επιλογή θα μπορεί να είναι περισσότερο ατομική απόφαση κάθε νοικοκυριού από ότι η τηλεόραση). Είναι προφανές ότι η εναλλακτική λύση που τώρα εφαρμόζεται "κοινωνικοποιεί" το κόστος της επένδυσης επιβαρύνοντας (μέσω της χρέωσης δικτύου) ομοιόμορφα όλους τους καταναλωτές (είτε θέλουν είτε δεν θέλουν "εξυπνάδα" στους μετρητές τους)
  • Το σημαντικότερο όμως επιχείρημα είναι ότι η κοινωνική ωφέλεια από την επένδυση σε έξυπνους μετρητές εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (κατά 80% σύμφωνα με μελέτες ειδικών στις ΗΠΑ) από την χρήση τους για την υλοποίηση δυναμικών τιμολογίων (τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο). Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντένδειξη για την επένδυση από την μηδενική προσφορά τέτοιων τιμολογίων στους μεγάλους καταναλωτές (Μέσης Τάσης)  στην χώρα, οι οποίοι έχουν εγκατεστημένους "έξυπνους" μετρητές εδώ και πολλά χρόνια αλλά σε κανένα, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει προσφερθεί δυναμική τιμολόγηση.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το σύμπλεγμα συμφερόντων των εταιρειών ηλεκτρισμού με τους προμηθευτές τους (που φαίνεται ότι δουλεύει στις αναπτυγμένες χώρες πιο ομαλά από ότι στην Ελλάδα) έχει δημιουργήσει το αίσθημα του επείγοντος για την επένδυση σε "έξυπνο" δίκτυο επηρεάζοντας και την πολιτική εξουσία (την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Καλιφόρνια). Η καλύτερη λύση είναι όχι η οποιαδήποτε καθυστέρηση, πόσο μάλλον προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι η παράδοση της πρωτοβουλίας στους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Να δώσουμε και λίγη δουλειά στα εμπορικά τους τμήματα που μέχρι τώρα αντιγράφουν τις παλιές (καλές και κακές) συνήθειες από τις προηγούμενες τους δουλειές στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Προτείνουμε να προχωρήσει η τρέχουσα προμήθεια του ΔΕΔΔΗΕ πιλοτικά και μόνο για λόγους αξιολόγησης και πιστοποίησης της κατάλληλης τεχνολογίας (αν και η διεθνής εμπειρία θα ήταν επαρκής). Η επόμενη εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία των Προμηθευτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου