Η λίστα ιστολογίων μου

8/1/17

Εκλογες Ερχονται - Εχουμε Πρόγραμμα για τον Ηλεκτρισμό!

Επειδή στην Ελλάδα εκλογές έχουμε πολύ συχνά και οι Ελληνες έχουν την  συνήθεια να οργανώνονται σε πολλά κόμματα (ιδανικά ο καθένας το δικό του) υπάρχει μεγάλη έλλειψη πολιτικών προγραμμάτων που είναι αναγκαία για να διεξαχθεί μια ευπρεπής προεκλογική εκστρατεία. Το παρακάτω προσπαθεί να συμβάλει στο να καλυφθεί η σχετική ζήτηση στον τομέα της οικονομίας με τον οποίο έχουμε μια οικειότητα - τον ηλεκτρισμό. Στα γρήγορα χωρίς πολλές επεξηγήσεις (που είναι διαθέσιμες και πάνω απο όλα Κοστολογημένες!) 
  • Αμεση ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αφού διασπασθεί σε πέντε επιχειρήσεις (μια ανα σημερινή περιφέρεια διανομής). Στενός έλεγχος κόστους και ποιότητος αντιγράφοντας τα βρετανικά ρυθμιστικά πρότυπα (Εφαρμογή yardstick competition και CPI-X).
  • Εγκατάλειψη κάθε επενδυτικού σχεδίου για "έξυπνο" δίκτυο. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα γίνει (αν και όποτε γίνει) με πρωτοβουλία των ιδιωτών προμηθευτών. 
  • Σπάσιμο της υπόλοιπης ΔΕΗ σε τρείς εταιρείες παραγωγής και πώληση τους σε ιδιώτες. Λογιστικός (τουλάχιστον)  διαχωρισμός προμήθειας σε όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές.
  • Ρυθμιστική επέμβαση για την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην προμήθεια (σταυροειδής κατάχρηση ισχύος μεταξύ "συγγενών" αγορών και δικτύων).
  • Αμεση προώθηση των βόρειων χερσαίων διασυνδέσεων του συστήματος ώστε η χωρητικότητά τους να φθάσει σε τρία χρόνια το 40% τουλάχιστον της εγκατεστημένης ισχύος στην χώρα (περίπου όσο και στο σύστημα της Δανίας). Συμφωνία με τους Τούρκους να προμηθεύσουν τα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου.
  • Σταδιακή κατάργηση της υποστήριξης των ΑΠΕ μέσα σε τέσσερα χρόνια (μείωση κατά 250 εκτ ευρώ τον χρόνο - δεδομένου ότι δεν θα μας αφήσουν να δανειστούμε για να καλύψουμε το έλλειμμα για τα επόμενα 15 χρόνια).  
  • Μηδενισμός δαπάνης για μηχανισμό επάρκειας ισχύος μέχρι να είναι έτοιμο το σύστημα δημοπρασιών.
  • Αμεση κατάργηση της επιδότησης των αγροτών.
  • Αμεση κατάργηση της επιδότησης της κατανάλωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.
  • Σταδιακός μηδενισμός της εισφοράς του προυπολογισμού για το ταμείο συντάξεων της ΔΕΗ σε πέντε χρόνια. Μεταφορά τη υποχρέωσης στον κλάδο (με πρωτοβουλία των εργαζομένων στον κλάδο χωρίς καμμία κρατική επιδότηση)
  • Αμεση διακοπή  ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ μέχρις ότου αποφασίσει το κράτος να πληρώνει τους λογαριασμούς απο τον προυπολογισμό (αν το αντέχει μαζί με τα πρόστιμα της ΕΕ!).
  • Εξορθολογισμός της δαπάνης για διακοπτόμενα τιμολόγια (αναλογία διακοπτόμενης ισχύος πρός αιχμή συστήματος ίση το πολύ με αυτήν της Γερμανίας).
  • Κατάργηση της αρχής των ομοιόμορφων τιμών σε όλη την χώρα. Αύξηση των τιμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Χρήση της διαφοράς για την χρηματοδότηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων.
  • Απαγόρευση εκπόνησης (επι ποινή πολυετούς καθείρξεως) οποιουδήποτε κειμένου του τύπου "εθνική στρατηγική για τον ηλεκτρισμό" ή ανάλογου.
Κατανοούμε ότι τα παραπάνω θα είναι δύσκολο να περιληφθούν σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένα απο τα πιο "τολμηρά" έχουν εμφανισθεί σε πρόγραμμα ελληνικού κόμματος - χωρίς όμως θετικό εκλογικό αποτέλεσμα (που θα ήταν ίσως χειρότερο αν οι εκλογείς το διάβαζαν). Αυτή όμως είναι η δουλειά των πολιτικών. Να τα πασπαλίσουν με αρκετή ζάχαρη ώστε να τα καταπιούν οι ψηφοφόροι ή (το καλύτερο) να επιλέξουν απο τα παραπάνω αυτά στα οποία θα συμφωνούσε μια σχετική έστω πλειοψηφία. Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα οι τεχνοκράτες, έτσι δεν είναι; Χρειάζονται και τους επαγγελματίες μαθητές του Μακιαβέλι.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου