Η λίστα ιστολογίων μου

18/12/18

Χουβαρντάδες! Η Ελλάδα Πρωταθλήτρια στην Στήριξη των ΑΠΕ στην Ευρώπη

Με μια δόση υπερβολής - να το παραδεχθούμε. Είμαστε τέταρτοι μετά τους Γερμανούς τους Δανούς και τους Ιταλούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER-Council of European Energy Regulators) πληρώσαμε το 2017 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τις ΑΠΕ ήτοι 25,2 ευρώ την μεγαβατώρα που καταναλώνουμε - ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 17,6 ευρώ. Η επιδότηση είναι περίπου στα 120 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα που παράγεται από ΑΠΕ - ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 96 ευρώ. Τα δύο ποσά αυτά είναι 30% υψηλότερα από τον Ευρωπαικό μέσο όρο. 

Το προφανές ερώτημα είναι: Πως είναι δυνατόν μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια και τόσο καλό αιολικό δυναμικό να πληρώνει 30% παραπάνω για ανανεώσιμες πηγές από ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ; Θα περίμενε κανείς να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Να είμαστε κατά 30% φθηνότεροι.

Τα στοιχεία αυτά πάντως ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η πρόταση του allazorevma.gr για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά 50% είναι εφικτή. Μια κίνηση που θα μειώσει την ετήσια δαπάνη των καταναλωτών για ρεύμα κατά 40 ευρώ τον χρόνο - συγκρίσιμα με όσα περίπου εξοικονομεί αλλάζοντας πάροχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου