Η λίστα ιστολογίων μου

23/4/20

Έτοιμος ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος του allazorevma.gr

To allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, ετοίμασε και θα δημοσιεύει κάθε μήνα ένα δείκτη τιμών για το ρεύμα που πληρώνουν οι καταναλωτές στη  χαμηλή τάση δηλαδή οι οικιακοί και μικροί εμπορικοί. Αυτοί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των καταναλωτών και συμμετέχουν στην συνολική κατανάλωση της χώρας με ποσοστό πάνω από 60%. Ιδού τα πρώτα αποτελέσματα για τον Απρίλιο του 2020.

Ο Δείκτης Τιμών Ανταγωνιστικών χρεώσεων βρίσκεται στα 100,96 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ο δείκτης είναι ο μέσος όρος των πραγματικών τιμών (περιλαμβάνοντας ρήτρες και πάγια) όλων των ενεργών παρόχων, όπως αυτές υπολογίζονται από τον αλγόριθμο του allazorevma.gr, σταθμισμένος με το μερίδιο αγοράς τους στον μήνα αναφοράς (Πηγή οι μηνιαίες εκθέσεις του ΕΧΕ). Οι τιμές υπολογίζονται για οικιακό καταναλωτή με τριφασικό ρεύμα και (ημερήσια μόνο) κατανάλωση 1.250 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 3.750 τον χρόνο, που αποτελεί την μέση ετήσια κατανάλωση με στοιχεία της  Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμαίνονται από 73,49 έως 88,30 ευρώ την μεγαβατώρα με μέσο όρο τα 79,60 ευρώ την μεγαβατώρα. Η τιμή της ΔΕΗ υπολογίζεται στα 107,73 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι εναλλακτικοί πάροχοι συνεπώς πωλούν με εκπτώσεις μεγαλύτερες από 20% έναντι της ΔΕΗ.

Ο Δείκτης Τιμών Ρυθμιζόμενων χρεώσεων, (που δεν διαφέρουν μεταξύ των παρόχων) για τον ίδιο καταναλωτή των 3,750 κιλοβατωρών τον χρόνο είναι στα 55,62 ευρώ την μεγαβατώρα. Ο Συνολικός Δείκτης Τιμών συνεπώς διαμορφώνεται στα 156,61 ευρώ την μεγαβατώρα. Αν προστεθεί και ο ΦΠΑ με 6% , ο Δείκτης φθάνει τα 166,01 ευρώ την μεγαβατώρα.

Ο τυπικός μέσος οικιακός καταναλωτής λοιπόν στην χώρα τον Απρίλιο του 2020 πληρώνει για το ρεύμα του 166,01 ευρώ την μεγαβατώρα. Συνολικά το ρεύμα του κοστίζει 166,01Χ3,750=622,53 ευρώ τον χρόνο (είναι προφανές ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ένας καταναλωτής να είναι ο "τυπικός μέσος" - για αυτό και αναφερόμαστε σε "Δείκτη").

Ορισμένες ενδιαφέρουσες πρόσθετες παρατηρήσεις:
  • Το μικτό περιθώριο των εναλλακτικών παρόχων (με δεδομένη την μέση οριακή τιμή συστήματος τον Μάρτιο) βρίσκεται σε πολύ υγιή επίπεδα περίπου στα 36 ευρώ την μεγαβατώρα. Βέβαια όπως θα σας έλεγαν και οι ίδιοι παραείναι μικτό - δεν τους μένει τίποτα και το κέρδος τους είναι οριακό. Στο μέλλον θα παρακολουθούμε το στοιχείο αυτό για να έχουμε ένδειξη του ανταγωνισμού στη αγορά.
  • Πάντως, ο ανταγωνισμός στην αγορά μέσω των εκπτώσεων των εναλλακτικών παρόχων έναντι της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο να έχουν εξοικονομήσει περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ στην διάρκεια του Απριλίου.
Το allazorevma.gr θα υπολογίζει και θα δημοσιεύει τον Δείκτη Τιμών Ρεύματος μετά τις 20 κάθε μήνα, εμπλουτισμένο με γραφήματα όπου θα φαίνονται τα ιστορικά δεδομένα και οι τάσεις. Για παρατηρήσεις και περισσότερες πληροφορίες κάθε ενδιαφερόμενος ας επικοινωνήσει στο aghikas@clarusesco.com   

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά, ο δείκτης τιμών του allazorevma είναι ένα αξιόλογο εργαλείο για τον κάθε καταναλωτή που θέλει να συγκρίνει τα τιμολόγια μεταξύ των εταιρειών ρεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή