Η λίστα ιστολογίων μου

11/5/20

Υπολογίσαμε τα Κέρδη των Εναλλακτικών Παρόχων Ρεύματος!

Το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα αποφάσισε, για να δώσει μια αίσθηση των μεγεθών στους καταναλωτές, να υπολογίσει τα κέρδη των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος. Ελπίζοντας ότι  έτσι θα εκτιμηθεί η συνεισφορά του κλάδου στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Προφανώς οι υπολογισμοί μας βασίζονται σε υποθέσεις που δεν μπορούν να επαληθευθούν παρά μόνο με πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση από τους ίδιους τους παρόχους. Τέτοια πρόσβαση δεν έχουμε. Βασιστήκαμε σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για το σύνολο της αγοράς, (ιδίως τις τιμές στην χονδρική και λιανική) και εύλογες υποθέσεις. Οι υπολογισμοί δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο πάροχο αλλά ένα "τυπικό" εναλλακτικό πάροχο.

Η εκτίμησή μας λοιπόν είναι ότι το προ φόρων κέρδος ενός τυπικού παρόχου από τις πωλήσεις του σε έναν επίσης "τυπικό" οικιακό καταναλωτή (3,75 MWh τον χρόνο) είναι της τάξεως των δύο (2) ευρώ τον μήνα ή περίπου είκοσι τέσσερα (24) ευρώ τον χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 5% της συνολικής ετήσιας δαπάνης για ρεύμα του τυπικού καταναλωτή που είναι περίπου 480 ευρώ (που είναι και το ακαθάριστο έσοδο του παρόχου και περιλαμβάνει τόσο τις ανταγωνιστικές όσο και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Το νούμερο αυτό μπορεί να κυμαίνεται από δεκαοκτώ (18) ευρώ τον χρόνο έως τριάντα (30). Θεωρούμε ότι είναι εντελώς απίθανο να είναι μακροπρόθεσμα και συστηματικά έξω από αυτά τα όρια. 

Τι μας προσφέρει όμως ο πάροχος γι' αυτά τα 24 ευρώ κέρδος; Ορισμένα που τα φανταζόμαστε αλλά και άλλα που δεν περνάνε ίσως από το μυαλό μας.
  • Αγοράζει για λογαριασμό μας το ρεύμα από τη χονδρική αγορά σε ρευστό και περιμένει να πληρωθεί εισπράττοντας από εμάς τουλάχιστον ένα μήνα μετά. Χρειάζεται συνεπώς σημαντικό κεφάλαιο κίνησης - που κοστίζει. 
  • Φροντίζει να υπολογίζει, να μας βγάζει και να μας στέλνει κάθε μήνα τον λογαριασμό μας 
  • Διατηρεί  την υποδομή που χρειάζεται (τηλεφωνικά κέντρα, ιστοσελίδες κλπ) για να μας εξυπηρετήσει σε όλη την διάρκεια του συμβολαίου μας.
  • Βάζει στην άκρη μια πρόβλεψη για την περίπτωση που δεν τον πληρώσουμε στην ώρα μας ή και καθόλου (για ποσά που δεν καλύπτονται από την δική μας εγγύηση)
  • Πληρώνει, από τα χρήματα που εισπράττει από μας, όλους τους σχετικούς (δίκτυα, ΑΠΕ, ΥΚΩ) ή άσχετους (Δήμοι, ΕΡΤ) με τον ηλεκτρισμό τρίτους.
  • Αλλά το κυριότερο αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μετατρέπει την μεταβαλλόμενη χονδρική τιμή στη οποία αγοράζει σε μια πιο σταθερή τιμή που πουλάει σε μας. Οι μεταβολές αυτές της χονδρικής μπορούν  να εκμηδενίσουν (ή να εκτινάξουν) το κέρδος του παρόχου. Το πιο πρόσφατο δωδεκάμηνο για παράδειγμα, η μέση μηνιαία οριακή (χονδρική) τιμή ήταν περίπου στα 59 ευρώ την μεγαβατώρα με διακύμανση +/-14 ευρώ (από 45 έως 73 ευρώ). Τα 24 ευρώ τον χρόνο είναι στην πραγματικότητα η αμοιβή του για την ανάληψη αυτού του κινδύνου (στην προσπάθεια για την μείωσή του άλλωστε οφείλονται και οι παρασπονδίες με την ρήτρα οριακής τιμής)
  • Για να διαχειριστεί όλα τα παραπάνω χρειάζεται να προσλάβει στελέχη με υψηλού επιπέδου σπουδές, ικανότητες και εξειδίκευση. 
Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα βοηθήσουν να δούμε τον πάροχό μας με λίγο μεγαλύτερη συμπάθεια. Δεν είναι βέβαια όλοι ίδιοι - υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι. Η ιστοσελίδα μας έχει ασκήσει έντονη κριτική σε ορισμένες πρακτικές που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρεπούς συμπεριφοράς προς τους πελάτες τους.  Συνολικά όμως ως κλάδος επιτελούν μια λειτουργία σημαντική για την αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Αν το allazorevma.gr δεν κάνει λάθος και το κέρδος τους είναι 24 ευρώ τον χρόνο από καθένα από μας, είναι άξιος ο μισθός τους. Μην ξεχνάμε ότι οι πελάτες τους (π.χ. ο τυπικός των 3,75 MWh) αν ήταν στην ΔΕΗ θα πλήρωναν 150 ευρώ περισσότερο τον χρόνο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου