Η λίστα ιστολογίων μου

9/5/20

Γιατί οι εναλλακτικοί πάροχοι πωλούν ρεύμα φθηνότερα από την ΔΕΗ;

Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς καταναλωτές. Ιδιαίτερα τους φίλους του allazorevma.gr που είναι ίσως οι πιο ενημερωμένοι στα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπαθούμε παρακάτω  να δώσουμε μια απλοϊκή απάντηση. Για να το κάνουμε αυτό προτείνουμε να αντιστρέψουμε το ερώτημα: Γιατί η ΔΕΗ πουλάει ρεύμα πιο ακριβά από τους εναλλακτικούς; Προφανώς γιατί το έχει ανάγκη και μπορεί. Κυρίως όμως γιατί μπορεί. Την ¨παίρνει".

Κατ' αρχήν η ανάγκη. Η ΔΕΗ έχει ανάγκη να πουλάει ακριβότερα από τους εναλλακτικούς γιατί είναι ένας εξαιρετικά αναποτελεσματικός οργανισμός. Στα χρόνια της κρίσης το πρόβλημα αυτό μεγάλωσε δραματικά γιατί έπαψε να μπορεί να εισπράξει τους λογαριασμούς της. Οι κακοπληρωτές και οι μπαταξήδες πελάτες της έφθασαν σε ποσοστά που ποτέ δεν είχαν υπάρξει στη 65ετή  ιστορία της. Οι ανταγωνιστές της δεν  έχουν το πρόβλημα αυτό (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) σε παρόμοιες διαστάσεις. Η διαφορά μπορεί να επηρεάσει ένα σημαντικό ποσοστό του μεταβλητού κόστους στην λιανική που από μόνο του ίσως να εξηγεί την απόκλιση στις τιμές.

Από την άλλη μεριά όμως "την παίρνει" να μεταφέρει αυτό το αυξημένο κόστος στους καλοπληρωτές πελάτες της γιατί το σταθερό κόστος της εξυπηρέτησης τους είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Όσο και αναποτελεσματική και αν είναι ως οργανισμός, το σταθερό κόστος της μοιράζεται σε 6 εκατομμύρια πελάτες - ενώ το (πιθανότατα μικρότερο) σταθερό κόστος του μεγαλύτερου εναλλακτικού μοιράζεται μόνο σε 300,000 πελάτες. Αυτή είναι η πηγή του πλεονεκτήματος που έχει ο κυρίαρχος της αγοράς. Το μικρό (μοναδιαίο) σταθερό κόστος λόγω μεγέθους. Ιδιαίτερα αν υπολογισθεί το (σταθερό) κόστος πρόσκτησης νέων πελατών που επιβαρύνει τους εναλλακτικούς αλλά όχι την ΔΕΗ.

Αν η πρόχειρη ανάλυση παραπάνω αντανακλά την πραγματικότητα, τότε στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού υπάρχει μια "ισορροπία του τρόμου". Η ΔΕΗ προσπαθεί να καλύψει τις ζημιές από τους μπαταξήδες αυξάνοντας τις τιμές της - με αποτέλεσμα να χάνει πελάτες προς τους εναλλακτικούς. Με μικρό ρυθμό και ελεγχόμενο από την ίδια όμως . Γιατί έχει ακόμα λίπος από το χαμηλό σταθερό (μοναδιαίο) της κόστος. Εδώ χρειάζεται ο Ρυθμιστής - για να τελειώσουμε με μια εύθυμη νότα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου