Η λίστα ιστολογίων μου

24/6/20

"Τσίμπησε" Ελαφριά ο Δείκτης Τιμών του allazorevma.gr του Ιουνίου

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με τον δείκτη του Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης αφορά οικιακές καταναλώσεις (χρησιμοποιώντας ως αναφορά την κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο) και συνοψίζει τις τιμές της αγοράς, όπως αυτές υπολογίζονται από τον αλγόριθμο της ιστοσελίδας,  σταθμισμένες με τα μερίδια αγοράς των παρόχων.

Τα αποτελέσματα: Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Χρεώσεων αυξήθηκε από 96,55 ευρώ την μεγαβατώρα σε 97,99 ευρώ την μεγαβατώρα (ήτοι κατά 1,5%). Αυτή η αύξηση οφείλεται σε δυο λόγους:
  • την ελαφριά αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην χαμηλή τάση 
  • την αλλαγή προς τα κάτω των ορίων και της αλλαγής προς τα πάνω των συντελεστών των ρητρών αναπροσαρμογής από ορισμένους παρόχους. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται το φαινόμενο χρέωσης ρητρών σε περίοδο εξαιρετικά χαμηλών τιμών χονδρικής. 
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν μεταβλήθηκαν, οπότε ο Συνολικός Δείκτης Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου  του ΦΠΑ αυξήθηκε από 161,33 σε 162,86 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι κατά 0,95%.  Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 68,03 έως 90,19 με μέσο όρο τα 75,19 ευρώ την μεγαβατώρα (πρακτικά σταθερές στον μέσο όρο με τον προηγούμενο μήνα).

Η αύξηση των ανταγωνιστικών τιμών λιανικής (1,5%) ήταν μικρότερη από την αύξηση της χονδρικής (20%). Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια όλων των παρόχων (συμπεριλαμβανόμενης της ΔΕΗ) συρρικνώθηκαν την περίοδο αυτή, παρέμειναν όμως σε ιστορικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 40 ευρώ την μεγαβατώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου