Η λίστα ιστολογίων μου

9/6/20

Θαύμα! Οι Γερμανοί μας Αντιγράφουν!

Είναι πραγματικά λόγος για πανηγυρισμούς! Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για την μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των φόρων στο ρεύμα. Μέτρα που έχουν ήδη πάρει οι δυο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλούς μήνες. Πρόκειται για την μείωση του ΦΠΑ και της χρέωσης για την επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (το δικό μας ΕΤΜΕΑΡ). 

Και είναι λόγος για πανηγυρισμούς γιατί η ελληνική Πολιτεία και οι γραφειοκράτες της έχουν μακρά παράδοση να αντιγράφουν με καθυστέρηση ότι κάνουν οι Γερμανοί και μάλιστα κατά προτίμηση τις χειρότερες γερμανικές ιδέες. Αυτή την φορά τους αφήσαμε να καταπίνουν την σκόνη μας, δεδομένου ότι  ο Σύριζα μείωσε τον ΦΠΑ και η Νέα Δημοκρατία το ΕΤΜΕΑΡ μέσα στο 2019 (τον Σεπτέμβριο του 2019 βέβαια επέτρεψαν στην ΔΕΗ να αυξήσει τις ανταγωνιστικές τιμές της κατά 19% -αλλά αυτή ήταν μια καθαρά εμπορική απόφαση-έτσι δεν είναι;).

Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να μειώσει τον ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 16% για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και να μειώσει την χρέωση για το "ΕΤΜΕΑΡ" το 2021(!) από 6,756 λεπτά σε 6,5 λεπτά την κιλοβατώρα και σε 6 λεπτά την κιλοβατώρα το 2022.

Το προβληματάκι είναι ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στην Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται. Γιατί με την πρόσφατη πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, με βάση τον τρέχοντα υπολογισμό θα έπρεπε να φθάσει στα 8,5 λεπτά την κιλοβατώρα μέχρι το τέλος του 2020 παρ' όλο που ο λογαριασμός για την επιδότηση (ο δικός μας ΕΛΑΠΕ) θα ενισχυθεί από τον προβλεπόμενο νέο φόρο άνθρακα στη θέρμανση και στις μεταφορές. 

Επειδή η χονδρική τιμή και της δικής μας αγοράς ρεύματος έπεσε, έχουμε μεγάλη περιέργεια για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική Πολιτεία στην αναμενόμενη αύξηση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Θα πρωτοπορήσει πάλι ή θα γυρίσει στις παλιές καλές συνήθειες της πρόχειρης αντιγραφής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου