Η λίστα ιστολογίων μου

11/11/20

Η Χρέωση Προμηθευτή Κάνει Κακό στον Ανταγωνισμό

Επιδοτούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρήματα όμως δεν φθάνουν και πρέπει να αυξήσουμε την επιδότηση. Την οποία βέβαια πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Μέχρι τώρα την πλήρωναν μέσω των "ρυθμιζόμενων" χρεώσεων - δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο προμηθευτής τους. Τώρα οι πολιτικοί μας ηγέτες σκέφτονται να μεταφέρουν ένα μέρος της χρέωσης στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού - να πληρώνει συνεπώς ο προμηθευτής. Ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα την περάσει στους πελάτες του - ή όχι.

Αν όλοι οι προμηθευτές αποφασίσουν να την περάσουν, τότε ο πολιτικός που πήρε την απόφαση έχει κοροϊδέψει τους καταναλωτές. Η χρέωση άλλαξε θέση στον λογαριασμό αλλά έμεινε η ίδια. Άλλαξε ο Μανωλιός...

Αν κάποιος προμηθευτής όμως αποφασίσει να μην την περάσει η να περάσει μόνο μέρος της; Αυτό θα έσωζε τον πολιτικό από την κατηγορία για παραπλάνηση των καταναλωτών. Υπάρχει τρόπος να πείσει κάποιον καλοκάγαθο τέτοιο προμηθευτή ο πολιτικός; Δυστυχώς υπάρχει γιατί είναι de facto ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου και κυρίαρχου προμηθευτή στην αγορά - της ΔΕΗ. Μπορεί να κάνει ένα νόημα στην ΔΕΗ να μην περάσει την χρέωση - τουλάχιστον ολόκληρη. 

Υπάρχει πρόβλημα μ' αυτό; Υπάρχει, γιατί αν η ΔΕΗ δεν μετακυλίσει την χρέωση θα υποχρεώσει τους ανταγωνιστές της να μην την μετακυλίσουν και αυτοί. Αυτό θα στραγγαλίσει τα περιθώρια τους ακόμα περισσότερο (ή θα κάνει τις τιμές τους λιγότερο ανταγωνιστικές) και θα μειώσει έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής τους και το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό ο πολιτικός μέσω της ΔΕΗ θα λύσει το δικό του πρόβλημα της στιγμής και θα υπονομεύσει την λειτουργία της αγοράς - δηλαδή την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης κοινωνικής ωφέλειας. Υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί; Θα το μάθουμε σύντομα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου