Η λίστα ιστολογίων μου

16/11/20

Η Επίπτωση των Νέων Μέτρων στους Καταναλωτές (Το Χάσαμε το ΥΚΩ Πατριώτη!)

Την Παρασκευή 13/11 το απόγευμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού μέσω του οποίου επιδοτούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το allazorevma.gr συνοψίζει τις επιπτώσεις στον λογαριασμό των καταναλωτών (οικιακών και μικρών εμπορικών).

Πρώτη επίπτωση: Χρεώνονται για την επόμενη χρονιά (2021) οι Προμηθευτές ρεύματος με 2 ευρώ την μεγαβατώρα. Η επίπτωση στους λογαριασμούς εξαρτάται από την απόφαση των Προμηθευτών για το αν θα την μετακυλίσουν στους πελάτες τους. Η ΔΕΗ (όπως είχε προβλέψει το allazorevma.gr) ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα την μετακυλίσει. Αν μετακυλισθεί η χρέωση στο σύνολο της, αυτό θα σημάνει μια ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 6-7 ευρώ για ένα μέσο οικιακό καταναλωτή - δηλαδή μια αύξηση περίπου 4%. Αναμένουμε την απόκριση των εναλλακτικών προμηθευτών. Αν και προβλέπουμε ότι θα χαθεί, ως συνήθως, μέσα τον μεγάλο κουβά των ρητρών οριακής τιμής.

Δεύτερη επίπτωση: Οι καταναλωτές χάνουν την ελπίδα ότι θα μειωθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης - όπως υποσχόταν μέχρι σήμερα το κράτος. Και την χάνουν για πάντα γιατί αποφασίστηκε ότι οποιαδήποτε μείωση των Υπηρεσιών Καθολικής Υπηρεσίας προκύψει στο μέλλον (από τα οφέλη της διασύνδεσης) θα μεταφέρεται στον λογαριασμό επιδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το 2021 το ποσό της μείωσης θα είναι αμελητέο αλλά στα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερο. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η διασύνδεση έχει και κόστος και αυτό θα φανεί στη αύξηση των χρεώσεων δικτύου. (Tο allazorevma.gr έχει υπολογίσει ότι η συνολική ωφέλεια από τις διασυνδέσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο καταναλωτή. Με την πρόσφατη απόφαση αυτό το ποσό θα πηγαίνει στο ΕΤΜΕΑΡ, την επιδότηση των ΑΠΕ).

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν  άμεσα τους καταναλωτές ρεύματος. Ένα μέρος αφορά τους αυτοκινούμενους με ντήζελ. Για λόγους που μόνο το ελληνικό κράτος καταλαβαίνει, αυτοί επελέγησαν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να γεμίσει ο Πίθος των Δαναίδων.

Το γενικό συμπέρασμα του allazorevma.gr: Το κράτος αυξάνει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις όποτε θέλει και όσο θέλει με τρόπο αναξιόπιστο και ανεξέλεγκτο. Ένας τρόπος να προστατευθεί ο καταναλωτής είναι να φύγει από τον ακριβότερο πάροχο, την ΔΕΗ, ώστε να αντισταθμίσει όσο μπορεί τις κρατικές επιδρομές στον λογαριασμό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου