Η λίστα ιστολογίων μου

19/12/20

Πόσοι και Ποιοι Πελάτες Έχουν Φύγει από την ΔΕΗ; Και που Πήγαν;

Με αργό, βασανιστικό και γεμάτο προχειρότητα τρόπο οι κρατικοδίαιτοι οργανισμοί του κλάδου του ηλεκτρισμού δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία. Σας να τους βγάζουν το δόντι. Μπορούμε όμως τώρα να απαντήσουμε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα που πιθανόν ενδιαφέρουν τους οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Να ορισμένα από αυτά και οι απαντήσεις που δίνουν οι δημοσιευμένοι αριθμοί:

Πόσοι καταναλωτές έχουν φύγει από την ΔΕΗ μέχρι σήμερα (30 Σεπτεμβρίου 2020 για την ακρίβεια); Μετά από 20 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, το 20% των μετρητών είναι τώρα σε άλλο πάροχο (ο ελληνικός στόχος του 20/20/20!). Αυτό σε αριθμό μετρητών μικρών πελατών (χαμηλής τάσης) που είναι περίπου 6,8 εκατομμύρια στο σύνολο. Στους μεγάλους (βιομηχανικούς) πελάτες η ΔΕΗ έχει χάσει το 40% των πελατών/μετρητών, αλλά αυτοί είναι στο σύνολό τους μόνο 11 χιλιάδες.

Στο σύνολο των 6,8 εκατομμυρίων μετρητών "Χαμηλής Τάσης" λοιπόν, η ΔΕΗ είχε την 30/9/20 5,4 εκατομμύρια πελάτες και οι εναλλακτικοί είχαν 1,4 εκατομμύρια.

Ενώ όμως η ΔΕΗ έχει χάσει το 20% των πελατών της, συγχρόνως έχει χάσει (στην Χαμηλή Τάση) το 30% των πωλήσεων της σε κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν  φύγει οι καταναλωτές με μεγαλύτερη κατανάλωση. Κυρίως επαγγελματικοί και μεγάλοι οικιακοί. Η μέση κατανάλωση ενός πελάτη της ΔΕΗ είναι γύρω στις 4 μεγαβατώρες τον χρόνο ενώ η μέση κατανάλωση των πελατών των εναλλακτικών παρόχων φθάνει τις 7 μεγαβατώρες τον χρόνο.

Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι στοχεύουν με πρώτη προτεραιότητα  τους μεγάλους καταναλωτές, είτε οικιακούς (με τιμολόγια που έχουν υψηλό πάγιο και χαμηλή τιμή κιλοβατώρας για παράδειγμα) είτε επαγγελματικούς. Από την άλλη μεριά η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόκληση για σκέψη, δεδομένου ότι οι μικροί οικιακοί καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκές κίνητρο (ή πληροφόρηση) για να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία χαμηλότερων τιμών στην αγορά.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περίπου ένα 10% των μετρητών που δεν είναι στην ΔΕΗ (περίπου 140 χιλιάδες στους 1,4 εκατομμύριο) έχουν πάει στον πάροχο με την ονομασία "Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας" - τον ΠΚΥ. Ο πολύ πετυχημένος αυτός πάροχος έχει κερδίσει τους πελάτες ..... που δεν θέλει κανείς άλλος. Προφανώς γιατί δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν. Αυτός είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι πάροχοι αδιαφορούν για την είσπραξη των λογαριασμών των δύστροπων ή αδύναμων πελατών και περιμένουν να πληρωθούν από τους υπόλοιπους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων για τις περίφημες "Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας" στους λογαριασμούς τους.

Αν εξαιρέσουμε τους 140 χιλιάδες του ΠΚΥ, αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια  πελάτες/μετρητές είναι τώρα σε εναλλακτικούς παρόχους. Πόσοι είναι αυτοί οι πάροχοι; Τυπικά είναι δέκα οκτώ (18) αλλά ενεργοί και ανεξάρτητοι στην πράξη είναι δέκα πέντε (15). Από αυτούς οι οκτώ (8) μεγαλύτεροι έχουν (εκπροσωπούν όπως είναι η επίσημη έκφραση) το 85% των μετρητών δηλαδή το 1 από τα 1,2 εκατομμύρια. Ο μεγαλύτερος έχει 227.000 πελάτες (ο ΠΚΥ, είναι ο έκτος μεγαλύτερος σε αριθμό μετρητών!)

Αναφερθήκαμε παραπάνω στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού άνοιξε πριν 20 χρόνια - συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2001. Στην πραγματικότητα το άνοιγμα της αγοράς για τους πολλούς καταναλωτές άρχισε πριν περίπου 5 χρόνια  - μετά από τραυματικές εμπειρίες και επίτευξη πολλών αυτογκόλ. Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι ακόμα μακριά από τους στόχους που επέβαλαν τα μνημόνια αλλά κυρίως από τον στόχο που η ίδια η χώρα θα έπρεπε να έχει θέσει ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και λειτουργία της αγοράς ρεύματος ανάλογη με αυτή των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ - τουλάχιστον αυτών που ήσαν μέλη της Κομεκόν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου