Η λίστα ιστολογίων μου

3/12/20

Προσοχή! Αναταράξεις στην Χονδρική Ρεύματος - Αύξηση Τιμών στην Λιανική;

Από τις αρχές Νοεμβρίου η χονδρική αγορά ρεύματος στην χώρα λειτουργεί με νέες διαδικασίες με σκοπό να προσαρμοσθεί στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το περίφημο "Μοντέλο Στόχος". Οι αλλαγές αυτές, που προαναγγέλθηκαν ως βήμα προς την μείωση των τιμών, οδήγησαν από τις πρώτες μέρες σε ... αύξηση των τιμών χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι οι Πάροχοι, έχουν ανάγκη και κίνητρο να μεταφέρουν όλο ή μέρος του αυξημένου κόστους των αγορών τους στους πελάτες τους λιανικής. Ευτυχώς (για αυτούς!) έχουν ήδη εγκατεστημένο τον μηχανισμό στις συμβάσεις τους. Τις περίφημες ρήτρες οριακής τιμής συστήματος. 

Το allazorevma.gr  εκτιμά συνεπώς ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες οριακής τιμής και να έχουμε απότομες αυξήσεις μετά από τον σχεδόν μηδενισμό τους λόγω της πανδημίας. Επαναλαμβάνουμε την σύσταση για επιλογή σταθερών τιμολογίων έστω και εάν αυτά φαίνονται λιγότερο ελκυστικά επί του παρόντος.

Για τους φίλους μας που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το τι συνέβη παρουσιάζουμε την δική μας ερμηνεία με βάση τις αποσπασματικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο. 

Η διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μοιάζει με ... οδήγηση αυτοκινήτου. Ανάλογα με τον δρόμο ο οδηγός χρησιμοποιεί ελαφρά πατήματα στο γκάζι και το φρένο για να αντιμετωπίσει τις ανωμαλίες - τις δικές του(!) των άλλων οδηγών ή του δρόμου. Έτσι και ο διαχειριστής του συστήματος χρειάζεται εργοστάσια που του δίνουν μικρές αλλά ταχύτατες (της τάξεως  δευτερολέπτων) αντιδράσεις για να ισορροπήσει η παραγωγή και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ηλεκτρικό σύστημα το ρόλο αυτό παίζουν συνήθως υδροηλεκτρικά εργοστάσια και μικρές στροβιλογεννήτριες (στο μέλλον οι μπαταρίες!)

Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Πριν το "Μοντέλο Στόχος" την λειτουργία του γκαζιού/φρένου την έπαιζαν εργοστάσια της ΔΕΗ - όπως το έκαναν εδώ και 60 χρόνια. Η αμοιβή τους καθοριζόταν διοικητικά - δεν υπήρχε αγορά. Από 1η Νοεμβρίου όμως, άρχισε να λειτουργεί αγορά και για αυτές τις υπηρεσίες (αγορά "εξισορρόπησης"). Η ΔΕΗ λοιπόν, προφανώς χρησιμοποιώντας την μονοπωλιακή της θέση στην αγορά αυτή (κανείς άλλος δεν έχει υδροηλεκτρικά!), αποφάσισε να κερδοσκοπήσει. Αυξάνοντας την τιμή της συγκεκριμένης υπηρεσίας από 3 ευρώ την μεγαβατώρα σε ....20 (ερωτήσεις του τύπου "καλά δεν το είχαν προβλέψει;" δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αυτή την στιγμή οι πάροχοι εργάζονται πυρετωδώς για να αλλάξουν τους όρους των συμβάσεων τους που προβλέπουν την μετακύλιση της οριακής τιμής συστήματος. Το allazorevma.gr θα τηρεί τους φίλους του ενήμερους αμέσως όταν δημοσιοποιούνται οι αλλαγές. 

Προς το παρόν η συμβουλή μας είναι: Εξακολουθεί να είναι συμφέρον να φύγετε από την ΔΕΗ - για να ελαχιστοποιήσετε όμως τον κίνδυνο εκπλήξεων επιλέξτε σταθερά τιμολόγια.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου